donderdag, maart 28, 2024
HomeMotorsportsMartin Andersen pakt ADAC TCR Germany rijderstitel voortijdig

Martin Andersen pakt ADAC TCR Germany rijderstitel voortijdig

Martin Andersen stelt met zijn zesde overwinning op rij de ADAC TCR Germany titel vroegtijdig veilig – Engstler wint het teamkampioenschap vroegtijdig

Het meesterwerk is klaar: Martin Andersen (Engstler) heeft zich op de Sachsenring tot ADAC TCR Germany-rijderskampioen gekroond met zijn zesde racezege op rij in de Honda Civic TCR. De Deen heeft nu 91 punten voorsprong en kan bij de laatste stop op de Hockenheimring niet meer worden ingehaald door zijn achtervolger Jessica Bäckman (Comtoyou), die als tweede eindigde in de Audi RS 3 LMS.

Na 2019 en 2021 stelde het Honda-team Engstler bovendien voor de derde keer het teamkampioenschap in de ADAC-toerwagenserie veilig.

“De laatste drie ronden waren erg zwaar omdat er veel door mijn hoofd ging. Ik ben erg emotioneel nu. Het is een lang seizoen geweest en een grote strijd met Jessica. Ik ben ongelooflijk gelukkig. Het team heeft het supergoed gedaan”, jubelde Andersen, die de regerend kampioen zal zijn tijdens de seizoensfinale op de Hockenheimring (21-23 oktober).

Andersen snelste in alle sessies

De 28-jarige beklonk zijn kampioenstitel met een bijzondere prestatie. Andersen was de snelste rijder in alle zes sessies van het weekend, naast een start-finish overwinning in beide races voor de Deen.

Ik had een veel betere race dan gisteren. Ik ben erg blij met mijn resultaat”, beschrijft Bäckman haar race. “Martin heeft een zeer constant seizoen en was in de tweede helft van het seizoen iets beter dan ik. Hij verdient de kampioenstitel ten zeerste,” aldus de runner-up in het rijderskampioenschap, die haar rivaal feliciteerde met het kampioenschap.

Jonas Karklys (NordPass) kwam in zijn Hyundai i30 als derde over de finish. De Litouwer eindigde ongeveer drie seconden achter de Audi RS3 van Bäckman. Voor Karklys is het de vijfde podiumplaats van het huidige seizoen. Achter hem bevestigde Niels Langeveld (Maurer) in de Holden Astra TCR zijn sterke weekend. Na de tweede plaats in de race van gisteren, kwam de Nederlander vandaag als vierde thuis.

Thrilling duel voor de derde plaats

Vanaf het begin maakte Andersen zijn ambities om de titel te winnen duidelijk. Toch bleef het binnen de eerste vijf mannelijke en vrouwelijke coureurs over de gehele raceafstand zeer dicht bij elkaar. Kort voor het einde van de race moest Karklys verdedigen tegen Langeveld, maar de Litouwer won het duel en stelde zijn podiumplaats veilig. Achter de twee volgden drie junioren.

Rene Kircher had een slechte start in zijn Hyundai i30 en viel terug van de tweede naar de vijfde plaats. Dit was ook waar de ROJA-coureur de race zou eindigen. Zijn naaste rivaal in het jongerenklassement, Szymon Ladniak (Engstler) in een Honda Civic, eindigde de race als zevende.

Daardoor heeft Ladniak 18 punten voorsprong op Kircher in het juniorenklassement. Een beslissing wordt genomen op de Hockenheimring. Tussen Kircher en Ladniak eindigde Max Gruhn (Gruhn Stahlbau) in de Audi RS3 als zesde en tweede beste Junior.

Engstler pakt derde team titel

Dankzij de resultaten van Andersen en Ladniak heeft Team Engstler dit weekend naast de rijders- en trophy-titel ook het teamkampioenschap veiliggesteld, waarmee de titelhattrick op de Sachsenring compleet is. “De titel is heel belangrijk. De sfeer in het team is super en Szymon en Roland hebben het ook geweldig gedaan,” Andersen is blij met het teamkampioenschap.

Patrick Sing (RaceSing) kwam in de Hyundai i30 als achtste over de finish en verzekerde zich daarmee van zijn tweede Top 10-klassering van het weekend. Negende werd Trophy-gastrijder Kai Jordan (ROJA) in een Hyundai, die ook de beste Trophy-rijder was in de race van zondag. Achter hem reed ROJA-teambaas Robin Jahr met zijn Hyundai Veloster naar de finish en maakte de top tien compleet.

De coureurs van de ADAC TCR Germany trekken naar de Hockenheimring voor de seizoensfinale van 21 tot 23 oktober. Dit weekend wordt weer spannend, zowel in het juniorenklassement als in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap.