donderdag, maart 28, 2024
HomeWorld Cup 2022Lewandowski en Zielinski sturen Polen naar het WK in Qatar

Lewandowski en Zielinski sturen Polen naar het WK in Qatar

Polen won de play-off finale voor een WK-ticket dankzij een 2-0 overwinning op Zweden, die te slordig waren toen het aankwam op het benutten van hun kansen.

Polen coach Czeslaw Michniewicz heeft zes posities gerouleerd na het 1-1 gelijkspel in de testwedstrijd tegen Schotland: In plaats van keeper Skorupski, Zurkowski, Reca, Krychowiak en de twee geblesseerden Salamon en Milik, startten Szczesny, Bielik, Goralski, Bereszynski, Szymanski en natuurlijk superster Lewandowski.

De geblesseerden Nilsson, Martin Olsson, Ekdal en Claesson (bank) werden vervangen door Krafth, Augustinsson, Karlström en Quaison – de maker van de golden goal in de halve finale van de play-offs.

Szczesny redt, Polen in de problemen

Het duurde even voor de wedstrijd op gang kwam na een lange aftastperiode waarin beide teams risico’s schuwden. Forsberg kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd voor de Scandinaviërs, maar hij slaagde er niet in Szczesny te verslaan (19.). Kort daarna werd het schot van Kulusevski nog net geblokt (20e). Polen, ondertussen, had een paar problemen in de aanloop naar de wedstrijd, maar kreeg toch een goed schot in de 26e minuut via de vooruitgeschoven rechtsback Cash, maar hij raakte de bal niet goed.

In de slotfase van de eerste helft verslapte het elan aan beide kanten weer een beetje, zodat de eerste helft doelpuntloos eindigde na een licht kansenvoordeel voor Zweden.

Krychowiak’s wissel loont

Na de pauze bracht Michniewicz Krychowiak, die geacht werd te starten, in voor de met geel geklasseerde Goralski. Een maatregel die onmiddellijk vruchten afwierp. Krychowiak werd in de 48e minuut neergehaald door Karlström in het Zweedse strafschopgebied. Lewandowski zette de strafschop met zijn gebruikelijke beheersing om (49e).

Zweden reageerde met woedende aanvallen. Forsberg slaagde er niet in Szczesny van dichtbij te raken, en Lindelöf kopte net naast uit de daaropvolgende hoekschop (beide 58e). Een tiental minuten later slaagde Svanberg, die kort tevoren gewisseld was, er niet in Szczesny te verslaan (68.). Tijdens deze periode van druk van de Zweden verdedigde Polen alleen maar – tot de 72e minuut, toen Zielinski een faux pas van de Zweedse verdediging afstrafte met de 2:0 voorsprong.

Olsen maakt drie sterke reddingen

Begin juni gaat de Nations League voor beide nationale ploegen verder: Polen ontvangt Wales en de Zweden zijn te gast in Slovenië. De loting voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar met Polen vindt al op vrijdagavond (1 april) plaats.