maandag, april 29, 2024
HomePremier LeagueFoden opent de score bij Everton: Man City voorkomt nieuwe uitglijder

Foden opent de score bij Everton: Man City voorkomt nieuwe uitglijder

Na de 2-1 nederlaag bij Spurs bracht Everton-manager Sean Dyche twee wijzigingen aan in zijn team. André Gomes en Beto begonnen in plaats van Gueye (niet bij de selectie) en Calvert-Lewin (bank).

In vergelijking met de 4-0 Club World Cup-finale overwinning op Fluminense Rio de Janeiro, bracht City-coach Pep Guardiola twee wijzigingen aan in zijn basisopstelling. Akanji en Matheus Nunes begonnen in plaats van Ruben Dias (niet bij de selectie) en Lewis (bank)

Manchester City kende de verwachte dominante start en bevond zich al na een paar minuten op de helft van Everton. Pickford moest voor het eerst ingrijpen toen Alvarez de nummer 1 van Engeland in de linkerhoek testte (4e). The Toffees bleven vastgepind op hun eigen helft en konden geen oplossingen vinden tegen de pas gekroonde Club World Cup-winnaars, die vaak hun toevlucht zochten tot lange ballen.

De Sky Blues bleven aanvallen en knarsten twee keer met hun tanden tegen Pickford, die eerst Matheus Nunes met een voetredding afstopte en daarna ook Alvarez’ vervolgschot redde – zij het met geluk (15e). Man City bleef voor dreiging zorgen en negen minuten later probeerde een andere aanvaller, Grealish, het met een schot in de rechterhoek, maar opnieuw was Pickford het eindstation (24′).

Harrison zet Toffees op voorsprong – en mist de 2:0

Everton, dat tot dan toe niet gevaarlijk was geweest voor Ederson, werd wakker en begon deel te nemen aan het spel. Rodri zorgde voor een rommelige opruiming in de voeten van McNeil, die voorzette in het centrum, waar Harrison gemakkelijk voor de verrassende voorsprong zorgde (29′).

Dit was een echte opsteker voor de Toffees, die Man City na de 1-0 voorsprong af en toe op hun helft drukten. Harrison miste na een corner een aansluitingstreffer omdat Ederson een uitstekende redding verrichtte (33). De Sky Blues overleefden de kortstondige druk van Everton en voorkwamen een 2-0 achterstand

City zet de druk op en scoort twee keer

Na de pauze wilde ManCity natuurlijk snel gelijkmaken en dat lukte. Foden nam van afstand de maat en gaf Pickford geen kans met zijn krachtige uithaal (53′). Even later miste de Engelse aanvaller zijn brace (55). De Toffees waren onder de indruk van het doelpunt en konden ManCity niet meer uit hun eigen doel houden. Alvarez had geluk dat hij een strafschop kon omzetten na een handsbal van Onana, waardoor het 2:1 werd voor de favorieten (64′).

Bernardo Silva profiteert van de blunder van Pickford

Het laatste kwartier kwam Everton terug in de wedstrijd, maar invaller Calvert-Lewin miste de beste en enige kans van de Toffees in de tweede helft (75′). Pickford maakte kort voor het einde een fout en nodigde Bernardo Silva uit om te scoren. Hij bedankte hem en scoorde in een leeg doel om de wedstrijd te beslissen (86′). In de blessuretijd miste Foden het vierde doelpunt toen hij de paal raakte (90.+1).

Door de zege op Everton FC schuift Manchester City Spurs voorbij naar de vierde plaats, in ieder geval tot donderdag. De Premier League gaat zaterdag weer van start, als ze thuis tegen Sheffield United spelen (16.00 uur). De Toffees gaan op hetzelfde moment op bezoek bij Wolverhampton.