donderdag, mei 2, 2024
HomeFootballDe volgende finale lonkt: Mandragora's droomdoelpunt maakt de weg vrij voor Florence

De volgende finale lonkt: Mandragora’s droomdoelpunt maakt de weg vrij voor Florence

Atalanta en Florence hadden elkaar voor het eerst ontmoet op 17 maart als onderdeel van de 29e Serie A wedstrijddag, maar de wedstrijd werd op korte termijn afgelast. De reden: AC-directeur Joe Barone had een hartaanval gehad en is vervolgens overleden.

Voordat de competitiewedstrijd kon worden verplaatst, ontmoetten de twee teams elkaar in de halve finale van de Coppa Italia. Fiorentina-coach Vincenzo Italiano, die slechts één van de zes Serie A-wedstrijden had gewonnen, inclusief de recente 2-1 nederlaag tegen Milan, en die met zijn team uit de interlandrace was gestapt, koos voor ex-Stuttgart Gonzalez en Roma-leningnemer Belotti in de aanval. Ondertussen moest zijn tegenspeler Gian Piero Gasperini het doen zonder belangrijke spelers als Scalvini en de Ketelaere vanwege blessures, maar kon hij wel vertrouwen op Lookman en Miranchuk voorin.

Mandragora knalt er eentje uit

De Bergamasken hadden echter de hele eerste helft van deze eerste bekerhelft niets te maken met aanvallend voetbal. Alleen een afstandsschot van Koopmeiners, dat geblokt werd, wees op iets van gevaar

De Violets hadden de wedstrijd volledig onder controle en combineerden, aangespoord door hun fans, vanaf het begin veel beter. Ze traden ook veel vastberadener op en waren agressiever in tackles.

Ze zagen er ook goed uit qua kansen: Ex-Stuttgart speler Gonzalez testte doelman Carnesecchi in de 11e minuut, Beltran slaagde er ook niet in om de AC doelman te verslaan (23′), voordat Belotti een voorzet van Gonzalez nipt miste (24′). De ban werd echter gebroken in de 31e minuut, toen Florence de leiding nam – en hoe: Mandragora haalde uit vanaf zo’n 25 meter en donderde de bal fantastisch en onhoudbaar binnen met behulp van de linker binnenkant paal

Alleen Scamacca laat Florence beven

De tweede helft was meer een administratieve aangelegenheid, ook al was een 2-0 voorsprong zeker mogelijk. Gonzalez verzuimde te scoren met een gevaarlijke kopbal na een uitstekende inzet van Atalanta-doelman Carnesecchi (57′). En in de 63ste minuut bleef de doelman de overwinnaar in dit duel. Belotti en Ranieri (69), die in korte tijd twee kansen kregen om de voorsprong uit te breiden – maar het doel misten – moesten ook hun pogingen betreuren.

Al met al was het een geslaagde avond, want de verdediging van Fiorentina liet zich niets in de weg leggen en hield de stand op 1-0. Een gelijkmaker hing pas in de 66e minuut in de lucht, toen Scamacca een voorzet van Bakker ternauwernood naast schoot. En zo vierden de finalisten van vorig jaar Florence een 1-0 overwinning die de deur naar de finale opende. De tweede leg vindt plaats op 24 april (21.00 uur).