vrijdag, maart 29, 2024
HomeWorld Cup 2022Dankzij "jumping jack" Redmayne: Australië pakt WK-ticket tegen Peru

Dankzij “jumping jack” Redmayne: Australië pakt WK-ticket tegen Peru

Australië verzekerde zich vanaf de stip van zijn voorlaatste WK-ticket tegen Peru. Na een doelpuntloos gelijkspel, hield doelman Redmayne, die speciaal voor de strafschoppenserie was vervangen, de beslissende strafschop.

De WK-groepstegenstanders voor Frankrijk, Denemarken en Tunesië zijn in Qatar gezocht. Zowel de Australiërs, met Hrustic (Frankfurt), Irvine (St. Pauli) en Leckie (ex-Hertha) in de basiself, als de Peruvianen wilden hun droom van een zesde WK-finale waarmaken.

De evenwichtige statistieken werden ook weerspiegeld op het veld. Beide teams beperkten zich tot het maken van geen fouten en verdedigden diep op eigen helft wanneer ze in balbezit waren. Daarom ontwikkelde zich een onbewogen eerste helft, waarin zich veel op het middenveld afspeelde. De tegenstanders toonden ook een gelijkenis in hun aanvallende opstelling: De enige weg naar de zestien van de tegenstander was via de rechtervleugelspelers Boyle en Carrillo.

Irvine’s kopballen te onnauwkeurig

Zonder dat er kansen uit het spel werden gecreëerd, kwam de eerste aanloop naar het doel uit een hoekschop. Irvine kopte de voorzet van Mooy over het doel (16e). Maar de middenvelder, die al de openingstreffer had gescoord in de 2-1 overwinning op de Verenigde Arabische Emiraten in de 4e ronde van de kwalificatie voor de Aziatische Wereldbeker, bleef zijn weg zoeken in het strafschopgebied. Maar omdat ook zijn tweede kopbal niet in het doel vloog (38e), bleef het in de eerste helft doelpuntloos.

De Zuid-Amerikanen, die al na het laatste fluitsignaal van de eerste helft op het veld waren ingezworen, namen na de hervatting de controle over het spel. Ondanks hun superioriteit, hoefde Ryan niet eens in te grijpen. De beste kans om de leiding te nemen werd gemist door Cueva vanuit een scherpe hoek – de linksbuiten raakte slechts de buitenkant van het net (68e).

Behich en Hrustic hebben de beslissing op de voet

Het spel bleef een beetje ploeteren totdat Australië plotseling een risico nam in de slotfase. Ze werden bijna beloond voor hun inspanningen, maar het schot van Behich vloog net naast de rechterpaal (84e) en Hrustic slaagde er niet in Gallese te verslaan (88e).

Door de korte pauze kon de periode van urgentie uitdoven. In de eerste periode van de extra tijd slaagde Australië er niet in voort te bouwen op hun prestatie in de slotfase en gaf het de Peruvianen de kans terug te komen in de wedstrijd. Na een glansloze eerste 15 minuten, herpakte de wedstrijd zich onmiddellijk in de tweede periode van de extra tijd.

Flores mist de leiding op een haar na

Nu was Peru dichter bij de voorsprong: Cueva miste opnieuw (106e) en Flores kwam een minuut later net te kort voor de 1-0 – zijn kopbal belandde tegen de rechterpaal. Na afloop voelden de spelers de spanning van de duur van de wedstrijd, zodat de wedstrijd vanaf de plaats moest worden beslist.

Maar voordat het zover was, had Australië coach Arnold Graham een idee: hij wisselde de keeper kort voor het einde en bracht Redmayne in voor Ryan – een zet die zijn vruchten zou afwerpen.

Australië gaat voor de vijfde keer op rij naar de Wereldbeker

Maar eerst was er een schrik want Boyle miste de eerste strafschop. Terwijl de andere vier schutters van de Socceroos scoorden en voormalig Hoffenheim-speler Advincula zijn schot tegen de paal schoot, beslisten de zesde schutters elk het duel. Terwijl Mabil scoorde, hield Redmayne, die Valera irriteerde met een springbal voordat hij schoot, de beslissende penalty.

Dit wordt de vijfde opeenvolgende reis van Australië naar de finale. Zij zullen het in de groepsfase opnemen tegen titelverdedigers Frankrijk, Denemarken en Tunesië. Peru, aan de andere kant, miste hun zesde World Cup finale na deelname in 2018.