maandag, april 29, 2024
HomeSerie ACalhanoglu hamer en meer: koploper Inter kookt van kampioen Napoli

Calhanoglu hamer en meer: koploper Inter kookt van kampioen Napoli

De wisseling van de wacht op de laars krijgt steeds meer vorm. Aan het einde van de 14e speeldag in de Serie A versloegen de sterke koplopers Inter Milaan de regerend landskampioen Napoli met 3-0 door een aantal prachtige doelpunten. De voorsprong groeide naar elf punten – en de stadionvloek werd overwonnen.

Voor degenen die de Derby d’Italia op de 13e speeldag van de Serie A live volgden, was deze 14e speelronde laat op zondag een openbaring. In tegenstelling tot de grotendeels rustige confrontatie tussen kampioenskandidaten Juventus en Inter (1-1), was er dit keer veel te beleven in de wedstrijd tussen regerend kampioen Napoli en de vorige koploper Milan.

Beide ploegen domineerden de eerste 45 minuten vanaf het begin. Ze speelden de bal rond en toonden hun klasse in één-tegen-één situaties en met eindpasses. De Zuid-Italiaanse ploeg had echter duidelijk de betere kansen: Elmas testte meteen de reactie van Sommer, die een sterke redding verrichtte (3e minuut), voordat Elmas de voormalige speler van Gladbach en München opnieuw uitdaagde (19e minuut) en de oprukkende Rrahmani maar net geblokt werd (23e minuut).

Politano heeft pech, Calhanoglu heeft kracht

Maar Politano was het meest geïrriteerd in het Campania-kamp, toen hij in de 36e minuut de bal met een prachtige uithaal tegen de linker bovenkant van de lat schoot.

Het was hier dat de Napolitanen echt reden hadden om geïrriteerd te zijn – en opnieuw in de 44e minuut. De ploeg van Inter, die eerder slechts tot 1:0 in het Napolitaanse strafschopgebied wist te komen dankzij een nipte buitenspelgoal van Thuram (12′) en twee gevaarlijke finishes van Lautaro Martinez (27′, 39′), sloeg plotseling toe. Na een slimme en vooral halfblinde pass van Dimarco in de rug van de SSC-defensie donderde de opstormende Calhanoglu de bal in de linkerbenedenhoek (44′).

Napoli lijdt alleen op het einde

Dit doelpunt woog zwaar en zorgde ervoor dat de thuisploeg die avond niet echt meer op dreef kwam. In plaats daarvan nam Milan na de pauze het heft in handen met slim verdedigend werk en constante speldenprikjes – in ware koploperstijl.

En, bovenal, gegarneerd met nog een opmerkelijk doelpunt om er 2:0 van te maken (61′). Lautaro Martinez werd vrijgespeeld op links tijdens een aanval, brak slim weg en passte prachtig in het centrum naar Barella, die naar binnen liep. De technisch vaardige middenvelder rondde de bal op topsnelheid af, waarbij hij Östigard en Natan met haken passeerde en de bal op topsnelheid humorloos in de linkerbenedenhoek gleed.

Deze prachtige solo van een paar meter was het sportieve einde voor Napoli die avond, ook al zorgden Kvaratskhelia (58), Osimhen (69) en nog eens Osimhen (81) voor gevaar. Maar het was vervloekt. Of de sterke Sommer stond in de weg – of ze maakten het gewoon niet nauwkeurig genoeg af voor een eigen doelpunt.

Helemaal aan het einde werd het steeds stiller wordende publiek in het Diego Armando Maradona (voorheen San Paolo), waar FC Internazionale sinds 19 oktober 1997 slechts één van de 17 wedstrijden had gewonnen (2-0) (6 januari 2020 met een 3-1 overwinning onder oud-trainer Antonio Conte), opnieuw het leven zuur gemaakt. Barella zette op de rechtervleugel joker Cuadrado in stelling, die binnenschoot – en Thuram schoot koelbloedig binnen voor de uiteindelijke 3:0 (85′).

Terwijl de Nerazzurri hun voorsprong op koploper Juventus verdedigden, zakten de regerend kampioenen uit Napels naar de vijfde plaats achter het opkomende Roma (2:1 na 0:1 bij Sassuolo) – en hebben nu ook een achterstand van elf punten op Inter te verteren.