dinsdag, mei 7, 2024
HomeBundesligaAndrich: "Je kunt de voorzet bijna niet beter raken"

Andrich: “Je kunt de voorzet bijna niet beter raken”

Ook dit keer maakte Bayer 04 Leverkusen een belangrijk laat doelpunt. Na het 2:2 gelijkspel bij Qarabag Agdam was Robert Andrich blij met zijn assist, maar was ook een herinnering

De geur van Bayer 04 Leverkusen’s eerste nederlaag van het seizoen bleef tot ver in blessuretijd hangen in de vochtige lucht van Baku. De Werkself, die vooral in de eerste helft niet goed hadden gespeeld, stonden met 2-1 achter. In de tweede minuut van de blessuretijd was het echter Patrik Schick die hoog uithaalde en de 2-2 binnenkopte – en ervoor zorgde dat de ploeg van Xabi Alonso na 90 minuten ongeslagen bleef in de stromende Azerbeidzjaanse regen.

Assistgever Robert Andrich was in een navenant goed humeur op RTL+. “Ik denk niet dat je de voorzet beter kunt raken,” zei Andrich, blij met zijn perfect geserveerde voorzet. Ondanks alle late vreugde over de gelijkmaker, was de zesman, die dit keer naast startende XI-comebacker Exequiel Palacios en niet middenveldbaas Granit Xhaka speelde, zich niet onbewust van het feit dat de Werkself, die in totaal acht posities hadden gewisseld, grotendeels verstoken waren van ideeën en des te foutlozer waren in de eerste helft

“Te traag” en niet “agressief genoeg”

Natuurlijk waren we niet goed, maar Qarabag deed het ook heel goed. Ze gaven 120 procent in de eerste 60 of 70 minuten,” analyseerde Andrich. Hun eigen spel was “te traag” en niet “agressief genoeg”. De tegenstanders daarentegen “wachtten op tegenaanvallen, die we ze vandaag ook gaven”. Keer op keer bracht Bayer 04 zichzelf in de problemen door balverlies of slordige passes. Vooral opvallend voor de twee doelpunten: voor de 0:1 verwerkte Jonathan Tah een bal niet zuiver in samenwerking met Palacios, en toen Qarabag het tweede doelpunt maakte, was een verticale pass na balwinst voldoende.

Dit gebrekkige verdedigende gedrag werd in de rust aangepakt, vooral omdat een nog zwaardere nederlaag de uitgangspositie voor de tweede leg nog verder zou hebben verslechterd. Daarom was de strategie van het team voor de tweede helft: “We winnen de wedstrijd misschien niet, maar we willen wel met een goed resultaat naar huis.”

Gelijkmaker “spreekt voor moraal”

Jeremie Frimpong kwam direct na de hervatting in het veld, gevolgd door Xhaka en Florian Wirtz in de 58ste minuut. Het aanvalsspel van de Werkself werd doelgerichter en Wirtz profiteerde van een fout van de thuisploeg met een fantastische lob om de gelijkmaker te scoren. Terwijl de spelers van Qarabag steeds meer last kregen van kramp, was Schick de volgende wildcard.

“Het feit dat we er 2:2 van wisten te maken, spreekt boekdelen voor ons moreel,” prees Andrich, maar hij wees er ook op: “Dat gaat niet altijd goed, en dat weten we.” Het was immers niet de eerste keer dit seizoen dat de Werkself een beslissend doelpunt laat maakte. Andrich weet ook dat dit waarschijnlijk niet altijd zal gebeuren: “Natuurlijk moeten we een stapje beter doen, maar het moreel is weer in het voordeel van de ploeg.”

Het beste moment daarvoor is zondag (19.30 uur) tegen Wolfsburg of daarna donderdag in de tweede leg thuis tegen Qarabag, als ze spelen voor een plek in de kwartfinales van de Europa League.