donderdag, mei 9, 2024
HomeBasketballAlba viert Zoosman - Bayern verliest in Milaan

Alba viert Zoosman – Bayern verliest in Milaan

Dinsdag kwamen met Alba en Bayern beide Duitse ploegen in actie in de Euroleague. De Berlijners deden het erg goed in Istanbul en wonnen met 66:57, de ploeg uit München moest een nederlaag slikken. Ulm, aan de andere kant, had geen kans in de Eurocup.

Alba Berlin heeft zijn kansen op het bereiken van de play-offs in de Euroleague behouden. Twee dagen na de vermoeide 64:81 nederlaag in de Bundesliga tegen Chemnitz wonnen de zwaar onderbezette hoofdstedelingen 66:57 (37:27) bij Fenerbahce Istanbul en houden met de twaalfde zege in de 26e wedstrijd de aansluiting op de achtste plaats, wat genoeg is voor de play-offs. Yovel Zoosman was de meest succesvolle Berlijnse scorer met 20 punten.

Alba heeft vier spelers moeten vervangen in Istanbul. Naast de langdurig geblesseerden Marcus Eriksson en Louis Olinde waren er twee Corona-gevallen in aanvoerder Luke Sikma en Tamir Blatt. De Berlijners kwamen slecht uit de startblokken en stonden al snel 0:7 achter. Pas na een kleine drie minuten scoorde Ben Lammers de eerste punten. In totaal zes keer balverlies in het eerste kwart verhinderde de ploeg aanvankelijk de achterstand in te lopen, voordat Zoosman drie keer succesvol was op drie pogingen vanaf de driepuntslijn en Alba de kwartpauze in ging met slechts drie punten achterstand op 16:19.

Meer geconcentreerd dan in de eerste tien minuten verdedigde Alba beter tegen de gastheren en kwam met een 27:4 run tot snelle punten en een 37:23 voorsprong na 18 minuten. Na de wisseling van de einden neutraliseerden beide teams elkaar en stonden de tegenstander tot de 25e minuut elk slechts twee punten toe. Twee nieuwe driepunters van Zoosman stelden Alba echter in staat hun voorsprong uit te breiden tot 44:31 en zij gingen het laatste kwart in met een voorsprong van tien punten (48:38). De gastheren vochten terug tegen de dreigende nederlaag met snelle punten, maar Alba hield stand tot het einde in een verhitte atmosfeer.

Bayern verliest in Milaan

Het basketbalteam van FC Bayern München heeft dinsdag in de Euroleague een moedige prestatie geleverd bij Armani Milan, maar verloor uiteindelijk met 77-84 (36-33). Dit was de derde nederlaag op rij voor de Bundesliga-ploeg in de Europacup. De beste Münchener scorer was Vladimir Lucic (26 punten).

De Beiernaren zetten verdedigend de toon in de rematch van de kwartfinale van de play-offs van vorig jaar: Na zes minuten hadden ze nog maar vijf punten tegen gekregen, in de eerste vier minuten van het tweede kwart scoorde Milan helemaal niet. De ploeg uit München was aanvallend niet zo overtuigend, maar leidde toch met 36 tegen 33 bij de pauze.

In het derde kwart verloren de gasten hun ritme, na een 14:23 gingen ze de laatste periode in met een achterstand van zes punten. Daar hadden de Beiernaren keer op keer succes van afstand en kwamen tot op één punt. Maar in de slotfase trok Milan aan het langste eind met een 6:0 stand.

Ondanks de nederlaag blijft de ploeg uit München op de achtste plaats staan met een record van 12 tegen 12 overwinningen. Achter hen is de tweede Duitse Euroleague vertegenwoordiger, Alba Berlin.

Ulm verliest duidelijk zonder vier vaste spelers

Ondertussen leed Ratiopharm Ulm een duidelijke thuisnederlaag in de Eurocup: Dinsdag verloor de club uit de Bundesliga tegen de Turkse club Frutti Extra Bursaspor met 72:86 (34:53). Ulm coach Jaka Lakovic moest het doen zonder vier vaste spelers.

Ulm had een valse start na 3:16 en stond na vier minuten al met dubbele cijfers achter. Terwijl de Zwabenaren hard moesten werken voor hun finishes, maakten de gasten herhaaldelijk open worpen in de buurt van de basket en na snelle aanvallen. Dankzij Semaj Christon, de beste scorer van Ulm met 20 punten, konden de gastheren het tweede kwart gelijk houden, maar stonden bij de pauze nog steeds 34:53 achter. In de tweede helft kwam de ploeg uit Ulm niet dichter dan 13 punten.

Ondanks de nederlaag had de ploeg uit Ulm zich voor de wedstrijd al geplaatst voor de laatste 16 van de Europacup. Op 5 april spelen de Zwaben hun laatste voorrondewedstrijd in Valencia.

Fenerbahce Istanbul – Alba Berlin 57:66 (27:37)
Beste scorer van Istanbul: Mahmutoglu (16)
Beste scorers voor Berlijn: Zoosman (20), Smith (14) voor Berlijn

Armani Milan – Bayern München 84:77 (33:36)
Topscorers voor Milan: Shields (22), Melli (11), Hall (11)
Beste werpers voor München: Lucic (26), Jaramaz (14), Hilliard (11).

ratiopharm Ulm – Bursaspor Basketbol 72:86 (15:32)
Beste scorers voor Ulm: Christon (20), Blossomgame (14), Jallow (12), Bretzel (10)
Topscorers voor Bursaspor: Hayes (25), Dudzinski (14), Needham (13), Bitim (12), Andrews (11)