donderdag, mei 2, 2024
HomePremier League4:2 spektakel tegen Newcastle: Liverpool consolideert 1e plaats dankzij Salah

4:2 spektakel tegen Newcastle: Liverpool consolideert 1e plaats dankzij Salah

De eerste Premier League-wedstrijd van het jaar was een spektakelstuk. Liverpool verprutste aanvankelijk kansen tegen Newcastle en had ook pech, maar uiteindelijk wonnen de Reds met 4-2 dankzij een briljante prestatie van Salah om hun voorsprong bovenaan de ranglijst voorlopig uit te breiden naar drie punten

Liverpool-trainer Jürgen Klopp voerde vier wijzigingen door na de 2-0 zege op Burnley: Konaté, Szoboszlai, Jones en Luis Diaz begonnen in plaats van Quansah, Elliott, Gravenberch en Gakpo (allen bank).

Newcastle-coach Eddie Howe bracht twee wijzigingen aan in zijn basiself na de teleurstellende 3-1 nederlaag tegen Nottingham Forest. Livramento en Joelinton begonnen in plaats van de geblesseerde Trippier en Almiron (bank).

Liverpool verspeelt kansen – Salah mist vanaf de stip

Liverpool ging voortvarend van start en had al na twee minuten de eerste gevaarlijke actie via Alexander-Arnold. Newcastle had de grootste moeite om los te komen van de hoge pressing van de Reds. De Magpies kwamen voor het eerst in actie in het strafschopgebied via Miley (8′).

Na twaalf minuten had Darwin de eerste van een aantal grote kansen voor Liverpool, maar de bal wilde het net niet vinden, net als zijn kopbal (17′), de gemiste penalty van Salah (22′) en de afwerking van Jones (26′). Toen de bal wel in het net belandde, werd hij afgekeurd wegens buitenspel (19). Na 36 minuten was het opnieuw Darwin die niet profiteerde van een uitdaging van Botman en er opnieuw niet in slaagde om Newcastle-doelman Dubravka te verslaan.

Newcastle deed vrijwel niets naar voren, maar in de 37e minuut lag de bal ineens in het net, maar ook hier ging de vlag van de assistent omhoog. De eerste helft had nog één opwindend moment te bieden: Alexander-Arnold halfvolleyde een lange bal van Gomez vanaf de basislijn het centrum in, maar raakte slechts de binnenkant van de linkerpaal.

Het spel werd verhit als gevolg, met scheidsrechter Anthony Gordon die alleen al in de slotfase van de eerste helft drie gele kaarten toonde. Met 18:1 schoten op doel in het voordeel van de Reds en een stand van 0:0 gingen de teams de rust in

Salah maakt er 1-0 van – Newcastle maakt uit het niets gelijk

Het duurde slechts vier minuten na de pauze voordat Newcastle de leiding nam. Darwin legde een geweldige pass van Luis Diaz op Salah. De Egyptenaar hoefde alleen zijn voet uit te steken om zijn 150ste Premier League-doelpunt te scoren (49′). Het duel tussen Darwin en Dubravka ging daarna verder (52′, 53′). Het was alleen aan de Slowaak te danken dat de stand op dit moment slechts 1-0 was.

Uit het niets maakten de bezoekers gelijk via Isak (54′). Liverpool creëerde nog meer kansen, wetende dat er op een gegeven moment één in moest gaan. Darwin, die erg actief was maar altijd pech had voor het doel, kopte de bal eerst voorlangs (64′) en daarna maakte ook Gakpo kennis met Dubravka (69′). In de 74e minuut was de doelman van Newcastle echter verslagen. Salah zette de aanval in met een geweldige steekpass en net als bij de 1-0 hoefde Jones alleen maar in te tikken na een voorzet van Jota.

Salah’s tweede vanaf de stip

Vier minuten later stond het al 3-1, toen Salah met een prachtige steekpass Gakpo in stelling bracht. Maar Newcastle weigerde op te geven en verkleinde de achterstand weer met een kopbal uit een corner van Botman (81′). Met slechts één doelpunt achterstand verhoogde Newcastle zijn risico, maar het liep het risico om in de tegenaanval te worden gepakt. Diogo Jota was op dreef toen hij één op één met Dubravka neerging en een penalty kreeg. Salah stoomde weer op en deed het dit keer beter dan in de eerste helft (86′).

Liverpool wist het resultaat vervolgens naar zich toe te trekken en boekte een 4-2 overwinning en een succesvolle start van het nieuwe jaar. Newcastle mag Dubravka dankbaar zijn dat hij maar vier doelpunten tegen kreeg.

Voor beide teams wacht in het weekend de FA Cup. Newcastle gaat zaterdag op bezoek bij tweedeklasser AFC Sunderland (13.45 uur), terwijl de Reds het opnemen tegen Arsenal FC in de absolute topper van de 3e ronde (zondag 17.30 uur).