zaterdag, mei 4, 2024
HomeMotorsportsWRC Rally Kroatië 2024: Sebastien Ogier wint na fouten van de concurrentie

WRC Rally Kroatië 2024: Sebastien Ogier wint na fouten van de concurrentie

Ritfouten van Thierry Neuville en Elfyn Evans bezorgen Sebastien Ogier de overwinning in de 2024 Rally Kroatië na een spannende drieslag

Toyota-coureur Sebastien Ogier heeft de Rally Kroatië, de vierde ronde van het 2024 World Rally Championship (WRC), gewonnen en viert daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. De achtvoudig wereldkampioen zegevierde in een spannende driestrijd tegen zijn teamgenoot Elfyn Evans en Hyundai-coureur Thierry Neuville, die hem de overwinning op een presenteerblaadje gaf met rijfouten op de 18e klassementsproef op zondag.

Na 20 klassementsproeven over in totaal 283,28 kilometer had Ogier aan de finish 9,7 seconden voorsprong op Evans. Neuville had 45,8 seconden achterstand op Ogier, voor wie het zijn 59e overwinning en 100e podiumplaats in het World Rally Championship was. “Wie had dat 15 jaar geleden gedacht? Het is mooi om te zien dat we nog steeds snel zijn,” zei Ogier.

“We wisten dat de startpositie [op vrijdag] hier een probleem was en dat het moeilijk zou worden. Maar we hebben nooit opgegeven en zijn het hele weekend blijven pushen. Ik heb nog nooit zoveel momenten meegemaakt in een rally. Ik ben blij dat we de overwinning voor het team hebben kunnen veiligstellen,” zei Ogier, die de vierde verschillende winnaar is in de vierde ronde van het seizoen 2024.

Ott Tänak (Hyundai), die het hele weekend niet in de buurt van de top drie was, eindigde als vierde. Takamoto Katsuta (Toyota) eindigde vijfde voor Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Gregoire Munster (Ford). Nikolai Gryasin, Yohan Rossel (beide Citroën) en Sami Pajari (Toyota), de drie snelste WRC2-coureurs, maakten de top 10 compleet

Neuville maakt beste start

In aanvankelijk moeilijke weersomstandigheden met regen- en sneeuwbuien op vrijdag had Neuville de beste start en profiteerde hij van zijn eerste startpositie. De Belg won vier van de eerste vijf klassementsproeven en liep snel weg van Evans en Ogier, die op een gegeven moment 26,9 seconden achterstand had.

Op vrijdagmiddag zette Ogier echter een tandje bij en pakte alleen al in de achtste klassementsproef zo’n tien seconden van zijn rivalen en verkleinde het gat naar Neuville en Evans, die vrijdag op een gedeelde eerste plaats eindigden, tot 6,6 seconden

De drieslag vooraan ging door op zaterdag. Evans nam kort de leiding in de 13e klassementsproef, maar Neuville sloeg een etappe later terug. De Belg eindigde zaterdag ook op de eerste plaats in het algemeen klassement, goed voor 18 WRC-punten. Slechts 11,6 seconden scheidden de top drie voor de laatste dag

Fouten van Neuville en Evans in de 18e klassementsproef

De voorlopige beslissing viel op de 18e klassementsproef, de eerste passage van “Zagorska Sela – Kumrovec”, die aan het einde van de rally ook als klassementsproef werd verreden. Evans raakte met de linker achterkant van zijn GR Yaris eerst een talud, spinde en verloor 19,6 seconden. “Het was gewoon een gladde plek. Ik raakte de achterkant hard aan de linkerkant, toen tilde de auto op en spinde ik,” zei Evans over het incident.

Even later slipte Neuville in dezelfde sectie van de weg en crashte tegen een boom. De rechter achtervleugel was beschadigd en het bovenste deel van de achtervleugel was afgescheurd. Neuville gaf zijn bijrijder Martijn Wydaeghe de schuld van het incident. “Er waren veel bochten waar ik de pace notes veel te laat kreeg,” zei de Belg. “We verloren 20 seconden op Ogier. Dat is jammer, want het ging zo goed.”

Met de beschadigde auto was Neuville vervolgens kansloos en scoorde hij slechts één WRC-punt meer op de zevende plaats in het klassement van zondag. “Het waren twee geweldige dagen, maar vandaag ging het niet zo goed”, zei Neuville aan de finish. “We wilden harder pushen in de Power Stage, maar deze auto’s zijn onbestuurbaar zonder achtervleugel.”

Tänak is druk bezig met punten scoren

Evans verkleinde zijn achterstand op Ogier tot 6,4 seconden voor de Power Stage, maar kon zijn teamgenoot niet inhalen. “Ik ben een beetje teleurgesteld over de spin en mijn bandenkeuze. Het was een goed weekend, maar vandaag was teleurstellend,” zei Evans, die in totaal 19 WRC-punten verzamelde met de tweede plaats op zaterdag, de vijfde plaats in het klassement op zondag en de vijfde plaats in de Power Stage, waardoor hij het gat naar Neuville in het algemeen klassement behield.

De wereldkampioen van 2019 had echter geluk dat een uitglijder op de 18e klassementsproef, waarbij de auto werd losgekoppeld, geen gevolgen had.

Een andere begunstigde van het nieuwe puntensysteem was Tänak, die het podium miste maar in totaal 20 punten verzamelde. Katsuta behaalde de maximale score van zeven punten in het “Super Sunday”-klassement, terwijl Adrien Fourmaux (Ford) de Power Stage

won.

Volgende stop: Portugal

De Fransman, die vijfde lag in het algemeen klassement, raakte in de 18e klassementsproef een “anticut device”, dat is ontworpen om te voorkomen dat de auto bochten afsnijdt. Het rechtervoorwiel raakte beschadigd en Fourmaux verloor meer dan 16 minuten door de reparatie.

Na vier van de 13 rally’s blijft Neuville aan de leiding van het WRC-klassement met 86 punten. Zijn naaste rivaal blijft Evans met 80 punten. Fourmaux behoudt de derde plaats in het WRC met 59 punten, maar Tänak (53) heeft zijn achterstand verkleind. In het constructeursklassement leidt Toyota (176 punten) voor Hyundai (169) en M-Sport-Ford (96).

Het Wereldkampioenschap Rally gaat verder met de Rally Portugal van 9 tot 12 mei 2024