maandag, april 29, 2024
HomeFootball"We domineerden": Xavi's controversiële analyse en de Fati-kwestie

“We domineerden”: Xavi’s controversiële analyse en de Fati-kwestie

FC Barcelona heeft in de Clasico drie doelpunten tegen gekregen en wist opnieuw niet te overtuigen tegen een gerenommeerde ploeg. Xavi’s uitspraken na de 1:3 waren het bespreken waard

Je kunt het altijd erger doen. Dat kan Xavi gedacht hebben toen hij na het verlies van de Clasico voor de DAZN-microfoon stapte. “De tegenslag was woensdag, vandaag zijn het slechts drie punten,” zei de Barça coach.

Slechts drie punten? Er is meer aan de hand in de Clasico dan dat. Voor de Catalanen was het een kans om iets goed te maken na het teleurstellende 3-3 gelijkspel tegen Inter, dat waarschijnlijk synoniem is met “degradatie” naar de Europa League. Het was de kans om te laten zien dat dit nieuwe Barcelona in staat is een “grote” te verslaan. De Xavi elf hadden 0:2 verloren bij FC Bayern, 0:1 bij Inter, de 3:3 in het tweede been was een vermeende nederlaag. En nu een 1:3 in de Clasico. Wat is een 5:1 tegen Pilsen of een 4:0 in Cadiz waard?

Maar voor Xavi zijn de recente tegenslagen slechts een fase. “Ik heb het gevoel dat we in een negatieve dynamiek zitten, dat niets onze kant op gaat, dat we zelfrespect hebben en het proberen tot het einde,” Maar dat is gewoon voetbal, vervolgde de Barça-coach.

Maar het was juist dit zelfrespect dat sommigen Barcelona ontzegden. De plaatselijke krant “Sport” schreef zelfs over een “Barcelona van porselein en zonder ziel”, dat zich in het Bernabeu als “incompetent” had gepresenteerd. Dat gold ook voor de verdediging, hoewel Xavi met Koundé en Balde twee wijzigingen in de achterhoede had aangebracht. De eerste bleek in ieder geval een versterking, terwijl Eric Garcia daarentegen fouten bleef maken, net als tegen Inter, waaronder het onzorgvuldig toekennen van de penalty die de stand op 1:3 bracht.

Koundé ging niet in detail op die scène in, maar wel op de andere twee. “Bij het eerste doelpunt moeten we een overtreding maken en de tegenaanval voorkomen, en bij het tweede doelpunt is het hetzelfde”, aldus de Fransman, die ook Sergio Busquets op de korrel nam, die er net niet in slaagde Toni Kroos beslissend af te ronden voor het eerste doelpunt, ook al probeerde hij het wel.

“We hadden gesproken over het stoppen van tegenaanvallen en in de eerste minuten kregen ze ons op 1-0,” zei Xavi, die vervolgens probeerde een mooie strik om de verdiende nederlaag te leggen. “We domineerden, we hadden Madrid onder controle zonder geweldig te spelen, we hadden onze momenten,” zei de 42-jarige, die tijdens de wedstrijd werd gevierd met gezang van “Xavi, quedate” (“Blijf, Xavi”) – door Real-fans.

Laporta bestormt scheidsrechterskleedkamer

Misschien had er echt meer in gezeten als scheidsrechter Sanchez Martinez in de 75e minuut tot een penalty voor Barcelona had besloten (Carvajal tegen Lewandowski). Zoals in het wedstrijdverslag werd opgemerkt, was dit ook de reden waarom Barça-voorzitter Joan Laporta na de wedstrijd het scheidsrechtershok bestormde en “herhaaldelijk om uitleg vroeg over bepaalde situaties tijdens de wedstrijd”. In het licht van deze gebeurtenissen werd hem gevraagd de scheidsrechterscabine zonder verdere incidenten te verlaten.”

Maar penalty’s en enkele kansen of niet, Xavi’s analyse is een omstreden analyse. Hoewel Barça in het Bernabeu 57 procent balbezit had, schakelde Real na de 2-0 ook grotendeels over op de administratieve modus, totdat het in de 83e minuut een toeval kreeg en de vaak creativiteitsloze Catalanen liet komen. Vooral in de eerste 30 minuten hadden de Blaugrana vaak geen antwoord op de druk van de royals, balverlies na balverlies was het gevolg.

Barcelona genereerde daadwerkelijk druk en ideeën na de wissel van Ansu Fati, die de Barça-coach pas in de 73e minuut inbracht voor de bleke Ousmane Dembelé. Waarom hij het niet eerder heeft gedaan is slechts een vraag die Xavi moet stellen.