vrijdag, mei 3, 2024
HomeFootballVerplichte taak volbracht: Japan tweede in groep achter Irak in de ronde...

Verplichte taak volbracht: Japan tweede in groep achter Irak in de ronde van 16

Na hun 2-1 nederlaag tegen Irak werd Japan op de laatste speeldag van Groep D van de Asian Cup uitgedaagd, maar het wist de horde van Indonesië met gemak te nemen. Door de 3:1 overwinning gaan de Japanners achter Irak door naar de ronde van 16.

Na Indonesië met 4:2 te hebben verslagen om het toernooi te openen, struikelde de Japanse nationale ploeg op de tweede speeldag tegen Irak (1-2). De recordwinnaars van de Azië Cup stonden daarom onder druk in hun laatste groepswedstrijd tegen Indonesië. Ze hadden minstens één punt nodig om de Indonesiërs, die op punten gelijk stonden en met het slechtste doelsaldo de wedstrijd in gingen, van zich af te houden.

Coach Hajime Moriyasu reageerde op de Irak-nederlaag met een grote rotatie: alleen doelman Suzuki, aanvoerder Endo en spelverdeler Kubo begonnen weer. Itakura van Gladbach viel uit met een blessure en Asano van Bochum zat op de bank. Doan van Freiburg kreeg in plaats daarvan een kans.

Bliksemstart vanaf de stip

De eerste opwinding van de wedstrijd liet niet lang op zich wachten. In de tweede minuut van de wedstrijd tackelde de Indonesische Jordi Amat Ueda in het strafschopgebied en haalde de aanvaller neer. Na een lange VAR-herziening kregen de Japanners een terechte strafschop toegekend, die Ueda persoonlijk omzette (6′).

Vanaf dat moment had Japan alles onder controle, ook al was het zelden echt meeslepend. De Samurai Blue misten echter een grote kans om er 2:0 van te maken: Na een chip over de verdediging van Kubo, zette Maikuma voor op Nakamura. De vleugelspeler kon vrij inschieten vanaf de strafschopstip, maar de bal raakte de binnenkant van de paal en stuiterde terug (34′).

Doan zet aan, maar wordt niet beloond

De Japanners werden na rust vastberadener. Met name Doan van Freiburg zette aan en gaf een lage voorzet perfect af aan Ueda, die zijn brace voltooide en van dichtbij binnenschoot voor zijn derde doelpunt van het toernooi (52′). Doan had zelf ook beloond moeten worden, maar de vleugelspeler scoorde eerst niet vanuit een scherpe hoek (54′), miste daarna het doel met een lob (61′) en kon zijn kopbal niet langs middenvelder Hubner krijgen, die op de lijn redde (64′).

Kort voor het einde stond Hubner opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. De Japanner Ueda kwam weer met zijn voeten in het spel, nam een voorzet van Ito en rondde af vanaf zeven meter. Bij zijn poging de bal weg te werken, kaatste de centrale verdediger van Indonesië de bal via de onderkant van de lat in het doel (88′). Toch wist Indonesië nog een eervol doelpunt te maken. Walsh maakte er in de eerste minuut van de rust 1:3 van na een lange inworp

De Japanners staan nu tweede bij de laatste 16 achter Irak, dat met maximale punten de groep won. Volgende week woensdag (12.30 uur) wacht de winnaar van Groep E – Jordanië, Zuid-Korea of Bahrein zijn de mogelijke tegenstanders. De Indonesiërs hebben echter ook nog een kleine kans. Als een van de als derde geplaatste teams uit de twee overgebleven groepen E en F eindigt met minder dan drie punten en 3:6 doelpunten, dan zouden ze als het als vierde geplaatste team in de groep doorgaan