zondag, april 28, 2024
HomeFootballVerdwaasde Mané stuurt Senegal naar kwartfinales tegen uitgedund Kaapverdië

Verdwaasde Mané stuurt Senegal naar kwartfinales tegen uitgedund Kaapverdië

Senegal heeft het tot nu toe moeilijk gehad op de Afrika Cup, maar tegen Kaapverdië zijn ze op relatief comfortabele wijze doorgedrongen tot de kwartfinales. Liverpool’s Sadio Mané scoorde het beslissende doelpunt in een 2-0 overwinning, maar hij moest kort daarna versuft het veld verlaten.
Senegal, dat een aantal spelers van clubs uit de Champions League op het veld bracht, stond bij de laatste 16 van de Afrika Cup tegenover Kaapverdië, waarvan de meeste spelers uit de hoogste divisie maar in kleinere Europese competities spelen.

In de eerste wedstrijd na de massale paniektragedie voor de wedstrijd tussen Kameroen en de Comoren (2-1), was er voor de aftrap een minuut stilte ter nagedachtenis aan de getroffenen.

Senegal zonder ideeën, ondanks dat ze sinds minuut 21 in de minderheid zijn

In het begin van de wedstrijd kreeg Senegal de beste kans van de eerste 45 minuten toen Mané de bal van ongeveer 13 meter tegen de rechterpaal knalde. Daarna slaagden de Teranga Lions er niet in echte scoringskansen te creëren – ondanks dat ze al vanaf de 21e minuut voor stonden. In die minuut moest middenvelder Patrick Andrade het veld verlaten nadat hij Pape Gueye met een open zool boven de enkel had geraakt. Aanvankelijk kreeg hij slechts een gele kaart, maar na het bekijken van de videobeelden gaf de scheidsrechter hem een directe rode kaart.

Een moeilijke botsing tussen Mané en doelman Vozinha

Een paar minuten na de hervatting was er een hevige botsing tussen Mané en de Kaapverdische doelman Vozinha. Buiten de zestien joegen ze met hun hoofd achter een hoge bal aan en botsten. De aanvaller van Liverpool bloedde aan de achterkant van zijn hoofd, terwijl de doelman versuft leek en gewisseld moest worden. De scheidsrechter besloot, na de scène opnieuw te hebben bekeken, ook een rode kaart te geven – een harde beslissing omdat beiden alleen maar naar de bal keken. Zo moest Kaapverdië de wedstrijd uitspelen met slechts negen spelers.

Na zo’n zes minuten rust ging Mané voorlopig door, zijn ploeg voerde in de nasleep de druk flink op en creëerde verschillende kansen. In de 63e minuut scoorde Mané dan de nu verdiende openingstreffer, in een duidelijk nog versufte toestand: na een corner van Bayern-verdediger Sarr stond hij helemaal alleen en tikte de bal van 15 meter met veel technische vaardigheid in de rechterbovenhoek.

Kort daarna legde Mané echter zijn hand op zijn gezicht en zwaaide ermee als met een ruitenwisser – waarschijnlijk om aan te geven dat hij meer pijn had geleden door de botsing. Toen verliet hij het veld.

beslissing in blessuretijd

Daarna gebeurde er niet veel meer. Senegal besliste de wedstrijd uiteindelijk in blessuretijd via Bamba Dieng van Olympique Marseille, die Mané verving na een tegenaanval.

Met een stand van 2-0 vielen er dus opnieuw weinig doelpunten, zoals het hele toernooi al het geval was, en ook voor Senegal zelf. In slechts zeven van de 41 wedstrijden tot nu toe zijn meer dan drie doelpunten gescoord, het doelsaldo van Senegal is tot nu toe na vier wedstrijden 2-0.In de kwartfinales (zondag, 20.00 uur) zal Senegal het nu opnemen tegen Mali of Equatoriaal-Guinea, die woensdag om 20.00 uur zullen duelleren