dinsdag, mei 7, 2024
HomeBundesligaUitstekend debuut: Vindheim leidt Schalke naar verpletterende zege in Aue

Uitstekend debuut: Vindheim leidt Schalke naar verpletterende zege in Aue

Een onbetwiste 5-0 zege in Aue zorgt ervoor dat FC Schalke 04 weer promoveert dankzij een uitstekend debuut van Vindheim.

Na het 2-2 gelijkspel met St. Pauli begon Aue, voor wie coach Pavel Dotchev Majetschak had gebracht voor de geblesseerde Carlson, solide aan het eerste duel. De Saxons waren compact en maakten het spel moeilijk voor de bezoekers en probeerden gevaar te stichten door de bal rond te spelen. The Violets kregen hun eerste goede kans van de wedstrijd in de 14e minuut toen Owusu Fraisl niet kon verslaan.

Schalke, dat met Pieringer voor Churlinov en nieuwkomer Vindheim voor Ranftl was begonnen in vergelijking met het 1-1 gelijkspel tegen Kiel, had een duidelijk voordeel in balbezit, maar had moeite om te kapitaliseren. Na een kleine 20 minuten scoorde Terodde eindelijk het eerste gevaarlijke doelpunt van de Knappen (18e minuut).

Schalker double strike net voor de pauze

Toch slaagden de Königsblauen er geleidelijk in om de druk op de thuisploeg op te voeren. Tien minuten na het eerste noemenswaardige doelpunt was het opnieuw Terodde die de grootste kans tot dan toe miste toen Männel een geweldige redding verrichtte (28.). Even later waren de Veilchen echter niet in staat de tweede-klassetopscorer te verdedigen en kwamen na enig biljart in het eigen vijfmetergebied (36.) op een 0:1 achterstand. Meteen daarna volgde het tweede doelpunt van de Schalkers, nadat Terodde het startende Vindheim wonderwel had bediend in het verloop van een prachtige tegenaanval (38.).

Dat de Knappen voor rust niet tot een derde doelpunt kwamen was te wijten aan nog een gemiste kans van Idrizi (45.+3), alsmede een terecht afgekeurde strafschop, die scheidsrechter Arne Aarnink aan het einde van de normale tijd aanvankelijk ten onrechte gaf, maar na het zien van de tv-beelden zijn beslissing corrigeerde.

Eiskalte Knappen mit schnellen Vorentscheidung

Kort na de pauze voegden de bezoekers hun score toe via invaller Latza (51e), die iets meer dan tien minuten later het laatste doelpunt maakte tegen een thuisploeg die al tekenen van vertraging vertoonde (63e).

Het gevolg was dat de Veilchen-verdediging het bij vlagen liet afweten, waardoor de uitploeg herhaaldelijk goede kansen kreeg, ondanks een daling van het tempo. Invaller Bülter miste aanvankelijk de grootste van deze kansen (70e), voordat Pieringer kort daarna scoorde om de stand op 5-0 te brengen (72e). In het laatste kwartier deden beide ploegen het eindelijk rustig aan. Alleen een doelpunt van invaller Nazarov bracht de Saksen nog bijna een troostdoelpunt. De Azerbeidzjaan miste echter zijn acrobatische poging (83ste).

De Knappen springen daardoor naar de vierde plaats op de ranglijst dankzij hun betere doelsaldo ten opzichte van HSV en staan één punt achter op de als derde geplaatste Bremenaren.

Aue zal zich nu zo snel mogelijk bij de uitval moeten neerleggen om de ontbrekende vijf punten aan de veilige wal in het restant van het seizoen goed te maken. De Erzgebirgler hebben hun volgende kans op 5 februari bij directe rivalen Sandhausen (zaterdag, 13.30 uur). Op hetzelfde moment wacht Schalke op Regensburg, dat ook nog steeds hoop moet hebben om te kunnen promoveren.