dinsdag, mei 7, 2024
HomeFootballUitblinker Foden scoort drie keer: Man City verslaat Aston Villa en countert...

Uitblinker Foden scoort drie keer: Man City verslaat Aston Villa en countert Arsenal

Manchester City heeft met succes gereageerd op de must-winwedstrijd van Arsenal in de titelrace. Terwijl Haaland en De Bruyne 90 minuten op de bank bleven tegen Aston Villa, was driepunter Foden de matchwinner

Er was veel discussie over de aanval van de Sky Blues na het 0-0 gelijkspel van Manchester City tegen Arsenal, dat de titelverdediger woensdag extra onder druk had gezet door een overwinning op Luton Town. De focus lag altijd op de bijna onzichtbare Haaland, wiens prestaties in de topwedstrijden tegen de Londenaren en Liverpool (1:1) Roy Keane zelfs had vergeleken met die van een derdeklasser.

De Noor was er vast op gebrand om na twee doelpuntloze competitiewedstrijden eindelijk weer eens te scoren – maar zat verrassend genoeg op de bank, waar ook De Bruyne plaatsnam.

Watkins invaller countert Rodri

De thuisploeg, die vier posities had gewisseld, kwam echter goed uit de startblokken in de Etihad en nam meteen de controle over de wedstrijd, waaruit Rodri na iets meer dan tien minuten (11′) een verdiende voorsprong nam. De fraaie combinatie werd echter lange tijd niet gevolgd door een gevaarlijke afwerking. Alleen Grealish kwam nog een keer in de buurt (24).

Pep Guardiola koos ervoor om zijn meest productieve aanvaller niet in te zetten, maar zijn tegenspeler Unai Emery moest dat wel doen. Three Lions-spits Watkins ontbrak, net als vaste doelman Emiliano Martinez.

Duran en Olsen kwamen in de basisopstelling als twee van de zes nieuwkomers ten opzichte van de 2-0 overwinning tegen Wolves – en pasten uitstekend in het elftal. Terwijl Olsen een schot van Grealish redde en een uitstekende redding met zijn voet verrichtte tegen Alvarez (37′), bleek de Colombiaan Duran in de 20e minuut ijskoud en zorgde voor de 1-1.

Zaniolo opent de deur

Tot kort voor rust leek het erop dat de Villans een enigszins geflatteerd gelijkspel mee naar de kleedkamer konden nemen, ondanks de constante druk van de hemelsblauwe ploeg. Maar toen ging Zaniolo in de fout in de muur bij een vrije trap van Foden, waardoor de eigenlijk ongevaarlijke standaard de sterke Olsen onhoudbaar raakte (45.+1). Bijna volgde een dubbelslag, maar Alvarez slaagde er opnieuw niet in Martinez te verslaan (45.+5).

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd: Olsen won een één-op-één, dit keer tegen Bernardo Silva (48′), waarna zijn tegenspeler Ortega Moreno ook voor het eerst zijn stempel kon drukken. De oud-speler van Bielefeld redde twee keer kort achter elkaar op Douglas Luiz en Lenglet (55′). De laatste aanvalspogingen van de Villans

De dubbele treffer van Foden beslist de wedstrijd

De thuisploeg was compleet anders en controleerde niet alleen de wedstrijd op een dominante manier, zelfs zonder De Bruyne en Haaland, maar maakte ook het verschil na iets meer dan een uur: Rodri zette Foden op, die de bal direct binnenknalde en zijn treble al na zeven minuten voltooide (69′).

Hij had de bal van tevoren zelf onderschept en onderstreepte met zijn individuele inzet nadrukkelijk dat hij deze avond een maatje te groot was voor de Villans, die zelfs geluk hadden met een uiterste krachtsinspanning van invaller Sergio Gomez in de blessuretijd (90.+3).

De overtuigende en verdiende overwinning van de Sky Blues betekent dat Liverpool FC nu onder druk staat in de titelrace tegen Sheffield United op donderdagavond om 20.30 uur. Manchester City speelt zaterdag om 13.30 uur tegen Crystal Palace en Aston Villa ontvangt Brentford FC iets later om 16.00 uur.