zondag, mei 5, 2024
HomeFootballTiende triomf in elf jaar: PSG wint Super Cup tegen Toulouse

Tiende triomf in elf jaar: PSG wint Super Cup tegen Toulouse

Paris St Germain heeft zijn status als recordwinnaar van de Franse Super Cup onderstreept. De hoofdstedelijke club won haar 12e titel tegen FC Toulouse – hun tiende in de afgelopen elf jaar

De verwachtingen voor de finale van de Super Cup in Frankrijk waren duidelijk. Paris St. Germain, dat als kampioen de thuiswedstrijd in het Parc des Princes inging, was favoriet tegen de verrassende bekerwinnaar Toulouse – en maakte die rol al na drie minuten waar: Dembelé vond Lee, die geen moeite had om het sterrenensemble uit de Seine op voorsprong te zetten (3e). Een van de wijzigingen in het basiselftal van Luis Enrique, waarbij Hakimi en Hernandez zich na de 3-1 zege op FC Metz bij de voormalige Dortmund-speler voegden, wierp al vroeg zijn vruchten af.

Het grote aantal kansen van Paris na een vroege voorsprong

Er volgde een eenzijdige eerste helft, waarin PSG de wedstrijd domineerde en, na een kans op de gelijkmaker uit het niets die Suazo miste (19e), een waar vuurwerk afleverde. Mbappé (28), Barcola (32) en Hakimi (34) creëerden in een paar minuten tijd de drie grootste kansen voor de Parijzenaren, die een overweldigend overwicht hadden maar er aanvankelijk niet in slaagden hun voorsprong uit te breiden.

Donnarumma redt, Mbappé volgt op

In plaats daarvan moesten de mannen van Luis Enrique na een kleine 40 minuten opnieuw vrezen voor hun nipte voorsprong toen Dallinga werd vrijgespeeld en zijn krachtige uithaal op de paal werd gekeerd door Donnarumma (38′). Een uitroepteken van de underdogs, maar wel eentje die nog voor het einde van de eerste helft uitdoofde. Kort voor rust zette Barcola de toon voor Mbappé, die twee tegenstanders passeerde en Restes in het Zuid-Franse strafschopgebied geen kans gaf (44′).

Na de hervatting lieten Les Violets echter zien dat ze het nog niet opgegeven hadden. Casseres (48) en Dallinga (49) kregen al vroeg goede kansen, maar misten het doel van Donnarumma. Het doelpunt van Sierro in de 64e minuut zorgde even later voor een nog grotere kans. Donnarumma had een schot van Dünnum op doel laten stuiteren en Marquinhos kon nog net een cruciale stop maken

Toulouse klopt – Hakimi raakt de paal

Paris haalde wat van het tempo uit de wedstrijd. De incidentele pass in het strafschopgebied van de tegenstander was respectabel, maar er was een gebrek aan consistentie. Het was Hakimi die een vrije trap langs de muur schoot en Restes, die kansloos was, tegen de paal en de definitieve beslissing miste (64′), net als Asensio, die werd afgekeurd door Diarra en Restes (74′).

Dat veranderde echter weinig aan de uitkomst van de wedstrijd, net als de twee laatste TFC-doelpunten van Dallinga (90.+2) en Casseres (90.+3) diep in de blessuretijd. Paris St Germain won de Franse Super Cup voor de tiende keer in de afgelopen elf jaar. Het was de 12e titel in zijn soort voor de hoofdstedelijke club, die hun positie als recordwinnaar onderstreepte.

De Franse competitie heeft dit weekend een onderbreking omdat de beker op het programma staat. PSG speelt uit bij Revel (zondag, 20.45 uur) en Toulouse speelt uit bij SO Chambery (zondag, 17.30 uur).