zondag, mei 5, 2024
HomeFootballAchterstand omgebogen: Lukaku, Dybala en Spinazzola redden Roma

Achterstand omgebogen: Lukaku, Dybala en Spinazzola redden Roma

In het laatste Serie A-seizoen in 2022/23 hadden AS Roma en US Cremonese elkaar twee keer reglementair ontmoet – na een 0:1 gelijkspel wonnen de underdogs in de tweede seizoenshelft zelfs met 2:1, om uiteindelijk te degraderen.

De twee clubs ontmoetten elkaar opnieuw in de ronde van 16 van de Coppa Italia – en de underdogs, die momenteel terug zijn in de promotiekoers van de Serie B, toonden zich stabiel, met weinig pogingen tot tegenaanvallen en over het algemeen zonder angst voor hun Romeinse gastheren in het rumoerige Stadio Olimpico.

De waarheid was echter dat de hoofdstedelijke ploeg, waarvan het personeel was veranderd sinds de recente 1-0 nederlaag bij recordkampioen Juventus (Mancini en Dybala hadden onder andere rust), de toon zette, veel balbezit had en druk uitoefende. Het ontbrak de aanvoerder Pellegrini, de drijvende kracht El Shaarawy en de spits Lukaku echter vaak aan de laatste pass, de laatste consistentie. Er was ook pech: Belotti miste ternauwernood (5e minuut), voordat Pellegrini’s poging tot een directe vrije trap werd verijdeld door een sterke tackle van doelman Jungdal (17e), Belotti zijn kopbal van dichtbij niet in het net kreeg en Pellegrini meteen daarna tegen de lat schoot (27e).

Rome is overrompeld

De thuisploeg werd vervolgens op achterstand gezet en moest leven met een paar fluittonen vanaf de tribunes. De Grigiorossi, het grijze team, scoorden met hun eerste echte kans. Na een lange invalbeurt en onsamenhangend verdedigend werk van de Romeinen kreeg aanvaller Tsadjout de bal in handen op de helft rechts van het strafschopgebied en gleed de bal vanuit een enigszins scherpe hoek behendig langs doelman Svilar, die die avond in het AS-vak de uitgevallen Rui Patricio verving (37′).

Er was dus een krachtmeting nodig tegen de bezoekers uit Cremona, die vanaf dat moment diep gingen en zichzelf ook uit de brand hielpen met wat overdreven tackles. Lange tijd zag het ernaar uit dat Mourinho’s beloften het niet zouden redden. Onder meer Lukaku kreeg de bal na een mooie pass van Dybala niet langs doelman Jungdal (47′).

Lukaku en Dybala scoren de beslissende goals

Hoewel het Romeinse team, dat was gerouleerd met vers personeel – waaronder de aanvankelijk uitgestelde vaste Dybala, ex-Leverkusen speler Azmoun en vleugelspeler Spinazzola – nog hun (late) momenten kende. Eén daarvan kwam in de 77e minuut: Azmoun werd in stelling gebracht door de balvaardige Dybala, die op zijn beurt Lukaku perfect passeerde. Deze keer bleef “Big Rom” ijskoud en schoot hij in de linkerbenedenhoek raak: 1:1.

Even later kreeg Spinazzola, die zijn tegenstander Sernicola te snel af was, na duidelijk contact meteen een strafschop toegekend, die Dybala onhoudbaar in de rechterbenedenhoek omzette (85′). Uiteindelijk wist Roma de nipte 2:1 voorsprong vast te houden, liet het verdedigend niets liggen en miste het zelfs de kans op 3:1 toen El Shaarawy van grote afstand het lege net niet wist te raken omdat US-doelman Jungdal naar voren was gegaan (90,+5).

Waarom de Romeinen zelfs maar een thuiswedstrijd hadden in deze Coppa Italia ronde van 16 ligt aan het format. Sinds het seizoen 2007/08 en een belangrijke verandering, hebben eigenlijk alleen eerste en tweede divisie teams jaar na jaar deelgenomen aan de beker. Bovendien halen de beste acht Serie A clubs van het vorige seizoen alleen de ronde van 16 – elk met een thuiswedstrijd.