donderdag, mei 2, 2024
HomeFootballSlechte herinneringen komen terug: Zwitserland maakt zich zorgen over de zomer

Slechte herinneringen komen terug: Zwitserland maakt zich zorgen over de zomer

De EK-tegenstander van Duitsland, Zwitserland, heeft zaterdagavond in Kopenhagen een wisselvallige wedstrijd gespeeld. Na de clean sheet heeft iedereen het in buurland Duitsland echter over vaste doelman Sommer, die al vroeg moest worden gewisseld vanwege een blessure

De voorpret van de eerste interland van het jaar was voelbaar in Kopenhagen, met de Deense fans die voor het eerste kippenvelmoment zorgden tijdens het volkslied op de parkeerplaats. Voorafgaand werd vaste doelman Schmeichel, niet langer onomstreden in zijn thuisland, samen met zijn kinderen gehuldigd voor zijn 100e interland.

Zijn tegenspeler kwam echter al snel en ongewild in de schijnwerpers te staan: het was de 25e minuut toen Sommer na een corner alles riskeerde en met zijn rechtervoet een lelijke draai maakte in een duel met voormalig Gladbach-speler Vestergaard. De 35-jarige signaleerde meteen wat er was gebeurd. Na een lange behandelpauze knarste de Inter Milan-doelman zijn tanden, maar in de 37e minuut moest hij worden vervangen door voormalig RB-doelman Mvogo.

Dit bracht slechte herinneringen boven. Sommer had in oktober 2022 al een vervelende kronkel opgelopen in zijn shirt van Borussia Mönchengladbach. Een gescheurde band en een kapselblessure in zijn linkerenkel kostten de Zwitser bijna het WK Winter in Qatar. Maar hoewel Sommer geen minuut meer speelde voor de Veulens, maakte hij een noodlanding voor de eerste groepswedstrijd tegen Kameroen (1:0)

Inter kon de afwezigheid van Sommer waarschijnlijk wel aan

Het EK heeft echter weinig effect op Sommers clubcoach Simone Inzaghi. Hij zal zich zorgen maken over zijn duidelijke nummer één – ook al is de droom van de Champions League en de Coppa Italia al aan diggelen. De voorsprong in de Serie A op “achtervolgers” Milan is al 14 punten.

Maar dankzij de indrukwekkende prestatie van Mvogo – een opmerkelijke redding op de vrije trap van Eriksen (61′) – en het vroege vertrek van Gregor Kobel (Borussia Dortmund) uit de nationale ploeg, hoeven de Zwitsers zich toch al geen zorgen te maken over de keeperspositie. Omdat Sommer meteen vertrok, werd Omlin van Gladbach, die zondag in Dublin wordt verwacht, opgeroepen.

Veel verontrustender was wat de voorste spelers boden toen ze geparkeerd stonden. De saaie Zwitsers waren nauwelijks actief in de aanval en moesten de Denen, die al vroeg druk zetten, buiten de deur houden. De kwestie van het Zwitserse systeem, die de laatste tijd aanhoudt, is in ieder geval opgelost. Zwitserland zal een back three spelen op het EK, zoals Yakin bevestigde: “Dat hebben we besloten.”