woensdag, mei 15, 2024
HomeTennisSinner stopt "geschokte" Djokovic in Melbourne

Sinner stopt “geschokte” Djokovic in Melbourne

De koning van Melbourne is onttroond. Novak Djokovic lijdt een bittere nederlaag in de halve finale van de Australian Open. Zijn tegenstander bereikt voor het eerst de finale van een Grand Slam-toernooi

De Italiaan Jannik Sinner heeft titelverdediger Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open verslagen en een einde gemaakt aan de megastreak van de Serviër in Melbourne. Sinner versloeg de nummer één van de wereld met 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3 en bereikte zo voor het eerst de finale van een Grand Slam-toernooi. De 22-jarige zette zijn tweede matchpoint om na 3:22 uur.

Voor Djokovic, die de Australian Open tien keer won, was het zijn eerste halve finale nederlaag ooit op zijn favoriete toernooi. Het was zijn eerste nederlaag aan de Yarra River in 2195 dagen. De laatste keer dat hij werd verslagen was in de ronde van 16 in 2018 door de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. Daarna had hij 33 wedstrijden op rij gewonnen in Melbourne

Djokovic: “Jannik domineerde me vandaag volledig”

Dat was een van de slechtste Grand Slam-wedstrijden die ik ooit heb gespeeld. Ik was geschokt door het niveau dat ik speelde,” zei een gefrustreerde Djokovic na de wedstrijd. “Om eerlijk te zijn heb ik het hele toernooi niet goed gespeeld. Jannik domineerde me vandaag volledig en verdiende het om te winnen.”

In de finale op zondag staat Sinner tegenover Alexander Zverev of de Rus Daniil Medvedev. De twee aartsrivalen staan tegenover elkaar in de tweede halve finale vanaf 9.30 uur (CET/Eurosport).

“Het was een erg moeilijke wedstrijd. Ik begon heel goed en had de indruk dat hij zich niet echt goed voelde,” zei Sinner na zijn indrukwekkende prestatie. “Vorig jaar verloor ik van hem in de halve finale op Wimbledon, daar heb ik veel van geleerd,” zei de Italiaan. “In de finale staan is geweldig. Ik ga de baan op met een glimlach op mijn gezicht.”

Sinner ging furieus van start in de Rod Laver Arena en pakte meteen de opslag van Djokovic. De nummer één van de wereld leek vreemd genoeg geremd en maakte veel vermijdbare fouten. Sinner, die eind vorig jaar al twee van de drie duels met Djokovic had gewonnen, hoefde niet eens zijn beste tennis te spelen om al na 35 minuten de eerste set met 6:1 te pakken.

Sinner breekt opnieuw in de vierde set

In de tweede set domineerde de Italiaan naar hartenlust in pas zijn tweede halve finale op Grand Slam-niveau. Djokovic was ongewoon emotieloos op zijn favoriete baan en liet de actie zonder veel emotie aan zich voorbijgaan.

Pas toen hij een breakpoint op 2:4 afsloeg, zette de Serviër door. Het publiek was er meteen bij en probeerde Djokovic naar voren te duwen. Maar Sinner hield het hoofd koel en pakte de tweede set al na 73 minuten. Op dat moment had Djokovic 29 gemakkelijke fouten gemaakt – het voelde alsof de 36-jarige nog nooit zo slecht had gespeeld in Melbourne.

Pas in de derde set verbeterde Djokovic zich en ontdekte hij zijn vechtlust. Maar Sinner bleef ongelooflijk goed serveren en stond de Serviër in de hele wedstrijd geen enkel breakpoint toe. Toch redde Djokovic zichzelf in de vierde set, mede omdat hij een matchpoint in de tiebreak kon afweren. Maar Sinner bleef gefocust, wist de break in de vierde set te maken tot 3:1 en was daarna niet meer te stoppen.