zaterdag, april 27, 2024
HomeBasketballServië boekt ticket naar finale - Canada's droom verbrijzeld in halve finale

Servië boekt ticket naar finale – Canada’s droom verbrijzeld in halve finale

In Manilla heeft Servië zijn eerste ticket naar de finale van de wereldbeker basketbal geboekt. Het team van de sterke Bogdan Bogdanovic won met 95-86 van de Canadezen, die vol zitten met NBA-profs.

Svetislav Pesic kan op 74-jarige leeftijd opnieuw wereldkampioen worden. De veteraan-coach en voormalig DBB-coach leidde zijn Serviërs vrijdag naar de finale van het wereldkampioenschap basketbal met een 95-86 (52-39) overwinning op favoriet Canada in Manilla en is nog maar één overwinning verwijderd van een nieuwe kroning na 2002.

Servië speelt deze zomer zonder NBA-kampioen Nikola Jokic, momenteel beschouwd als de beste speler ter wereld. Driepunterspecialist Bogdan Bogdanovic (23 punten) bevestigde zijn uitstekende vorm en was de beste werper voor de Serviërs, die voor het eerst sinds 2017 een medaille zullen winnen op een groot evenement. Bogdanovic raakte acht van zijn twaalf velddoelpogingen, waaronder drie succesvolle driepunters op vier pogingen. Nikola Milutinov droeg ook bij aan een double-double met 16 punten (6/6 uit het veld) en tien rebounds.
Zondag is de finale tegen de winnaar van de wedstrijd USA vs Duitsland. Pesic was al wereldkampioen in 2002 met Joegoslavië en Europees kampioen in 1993 met Duitsland en 2001 met Joegoslavië. Zijn team, dat als een collectief functioneert, hield verrassend goed stand tegen het NBA-sterrenensemble van de Canadezen rond Shai Gilgeous-Alexander.

Servië kende een droomstart en nam al vroeg een voorsprong, tegen het einde van het tweede kwart liep de ploeg van Pesic maar liefst 15 punten weg van de Noord-Amerikanen. Canada kwam daar uiteindelijk niet meer bovenop. Gilgeous-Alexander, tot nu toe de beste speler van het toernooi, scoorde 15 punten en tien assists voor 8630 toeschouwers in de Mall of Asia Arena. Teamgenoot R.J. Barrett (23 punten) kwam laat op gang.

De Canadezen versloegen eerder in het toernooi de Europese mede-favorieten Frankrijk, Spanje en Slovenië rond sterspeler Luka Doncic en werden beschouwd als de zwaarste tegenstander van topfavoriet USA. Nu ligt zondag (10.30 uur) de bronzen medaille voor het grijpen. Voor Canada zou het de eerste medaille op een wereldkampioenschap zijn.