vrijdag, maart 29, 2024
HomeMotorsportsMaxine Wahome schrijft geschiedenis: eerste vrouwelijke WRC3-winnaar

Maxine Wahome schrijft geschiedenis: eerste vrouwelijke WRC3-winnaar

Lokale held Maxine Wahome wordt de eerste vrouw die een klasse wint in het WRC3-klassement van de Safari Rally – ondanks een opgave op vrijdag!

28 jaar nadat de Duitse Isolde Holderied het Groep N-klassement won in de Rally van Sanremo, was er zondag opnieuw een vrouwelijke winnaar in het Wereldkampioenschap Rally (WRC) tijdens de Safari Rally in Kenia. Lokale held Maxine Wahome in een Ford Fiesta Rally3 werd de eerste vrouw die de WRC3 klasse won.

Ik ben trots en blij dat ik geschiedenis heb geschreven,” zei Wahome na haar grootste sportief succes tot nu toe. De 26-jarige Keniaan, die pas een jaar geleden de overstap maakte van de motorcross naar de rallywagens, eindigde ook op een knappe 16e plaats algemeen.

Haar succes was opmerkelijk om verschillende redenen. Het was Wahome’s eerste rally in een Ford Fiesta Rally3, nadat hij eerder in een Subaru Impreza had gereden in het Afrikaans Rally Kampioenschap.

“Het was een grote verrassing voor me. Donderdag was mijn eerste keer in de auto,” zegt ze. “Mijn doel was om de auto te leren kennen. Dat lukte elke dag beter en zo kon ik mijn snelheid opvoeren en de eerste plaats bemachtigen.”

Bovendien zorgde een technisch mankement ervoor dat Wahome op vrijdag vroegtijdig moest opgeven. “We hadden een probleem met de ECU dat zich steeds voordeed en vlak voordat we aan de beurt waren, viel hij weer uit zodat we moesten opgeven en opnieuw moesten starten”, meldde de Keniaan.

Na de herstart op zaterdag reed Wahome foutloos en nadat de ene WRC3-starter na de andere in de problemen kwam, nam ze de leiding in de klasse, die ze op de slotdag naar de finish reed.

“We zijn blij dat we de eerste plaats hebben behouden. De hele missie vandaag was om de finish te halen,” zei Wahome. Er zijn momenteel geen verdere wedstrijden in het Wereldkampioenschap Rally voor haar gepland. In plaats daarvan zal ze de andere rondes van het Afrikaans Rally Kampioenschap rijden met de Ford Fiesta Rally3.