zondag, april 28, 2024
HomeFootballLewandowski breekt ban: Barça volgt Real naar finale Supercopa

Lewandowski breekt ban: Barça volgt Real naar finale Supercopa

FC Barcelona had het aanvankelijk moeilijk in de halve finale van de Spaanse Supercopa tegen CA Osasuna, maar na ongeveer een uur scoorde Lewandowski de verlossende openingstreffer.

Een dag na het spektakelstuk tussen Real en Atletico Madrid (5:3 n.v.) stonden de regerend kampioenen van Barcelona en de bekerfinalisten van vorig jaar, CA Osasuna, tegenover elkaar in de tweede halve finale van de Spaanse Supercopa in Saoedi-Arabië. Geen van beide teams had zich onlangs in de Copa del Rey in glorie gehuld. Terwijl Barça zich naar een 3-2 overwinning tegen vierdeklasser UD Barbastro werkte, moest Osasuna zelfs extra tijd spelen tegen derdeklasser CD Castellon, waarin José Arnaiz het winnende doelpunt maakte: 1-0.

Voor de Catalanen bracht Xavi Balde, Gündogan, Sergi Roberto en Lewandowski in voor Fort, Fermin, Oriol Romeu en Joao Felix. Ondertussen rouleerde Jagoba Arrasate op negen posities en bleven alleen David Garcia en Juan Cruz over in de eerste elf voor de noordelijke Spanjaarden.

Turbulente openingsfase

De wedstrijd begon levendig met kansen voor beide kanten: Christensen (6e), Ferran Torres (8e) en Lewandowski (13e) misten goede mogelijkheden om Barça vroeg op voorsprong te zetten. Aan de andere kant redde Koundé op Budimir (7′) en vervolgens stuiterde Areso’s schot net naast de paal (9′).

Naarmate de tijd verstreek, werd het spel wat rustiger. Barcelona had duidelijk voordeel qua balbezit, maar had moeite om de gaten in de diepe Osasuna-verdediging te vinden. De volgende goede kans was uit een strafschop, maar Lewandowski kopte net naast (31′).

Osasuna was ondertussen op zoek naar snelle tegenaanvallen en vond kort voor rust wat meer moed. Na een fraaie tegenaanval passeerde Budimir Araujo in het strafschopgebied, maar hij wist ter-Stegen de plaatsvervangende Inaki Pena niet te passeren (39′).

Lewandowski scoort om de leiding te nemen

In de tweede helft veranderde er aanvankelijk weinig. Barça domineerde het spel maar vond nauwelijks gaten, mede omdat Osasuna met overtredingen de flow uit het spel bleef halen. Na een klein uur brak Lewandowski echter door. Gündogan gaf een steekpass op de Pool, die vanaf 15 meter uithaalde (59′). In de aanloop had Christensen de bal op het middenveld robuust maar zonder overtredingen veroverd op José Arnaiz.

Osasuna moest nu actiever worden, maar had moeite om de knop om te zetten – en het was aan doelman Herrera te danken dat het geen 2-0 werd. De doelman strekte zich uit om een schot van Joao Felix tot corner te verwerken (68′).

Vooral

Budimir zorgde voor een paar veelbelovende scènes voor de Rojillos, maar Inaki Pena kwam niet echt meer in gevaar. Na 78 minuten pareerde de doelman van Barcelona het beste schot van de Kroaat en even later voorkwam Araujo dat de spits van Osasuna kon afronden (80′). Ook invaller Raul verzuimde met een volley de gelijkmaker te maken (88′).

Lamine Yamal maakt gelijk

In plaats daarvan creëerde Barça ruimte – en Joao Felix wist daar in de blessuretijd wel raad mee. De Portugees dribbelde over de linkerflank, miste Moncayola met een beentrap en vond Lamine Yamal. De 16-jarige scoorde zijn tweede professionele doelpunt vanaf 14 meter en maakte er 2:0 van

Zondag vervolgt FC Barcelona zijn campagne met de finale tegen Real Madrid. Osasuna reist ondertussen terug naar Spanje om het woensdag in de bekerronde 16 op te nemen tegen Real Sociedad.