vrijdag, april 26, 2024
HomeUEFAKnoche scoort laat vanop de stip: Eiserne overwintert in de internationale arena

Union Berlin wint ook de tweede leg tegen Malmö. In de 1:0 overwinning profiteerden de Berlijners van een misser van Lomotey, die Knoche kort voor het einde van de wedstrijd in zijn voordeel benutte.

Union-coach Urs Fischer moest zijn basiself wijzigen ten opzichte van de 1-0 uitoverwinning op VfB Stuttgart door de rode schorsing van Schäfer. Haberer startte in plaats van de Hongaar. Aanvoerder Trimmel en Diogo Leite vervingen Doekhi en Gießelmann, die beiden op de bank zaten.

Malmö coach Age Hareide voerde ook drie wijzigingen door ten opzichte van het 0-0 gelijkspel tegen IFK Värnamo. Lewicki, Berget en Kiese Thelin begonnen voor Sejdiu, Buya Turay en Toivonen (allen bank).

Beide teams stralen geen scoringsdreiging uit

Het feit dat de inzet hoog was, was vanaf het begin duidelijk: Union, dat het Europees kampioenschap zou winnen, liet de bezoekers aanvankelijk de controle over de wedstrijd nemen. Maar ze wisten weinig raad met het iets grotere aandeel in balbezit, zodat het spel zich bijna uitsluitend tussen de strafschopgebieden afspeelde.

Daarom was het niet verrassend dat het enige gevaarlijke doelpunt van de eerste helft uit een standaardsituatie kwam: Diawara’s schot vanaf de linkerkant na een hoekschop werd gered door Trimmel in de korte hoek (25e minuut). Omdat het de thuisploeg aan nauwkeurigheid in het laatste deel ontbrak, bijvoorbeeld toen Becker een voorzet verkeerd raakte (29e), ging het doelpuntloos de kleedkamers in.

Na de herstart werd Union actiever. Toch bleef het Berlijn in de beginfase van de tweede periode aan de nodige creativiteit in het aanvalsspel ontbreken. Afgezien van een buitenspelgoal van Becker (58e) gebeurde er weinig totdat het afgeketste schot van Khedira van afstand plotseling de linkerpaal raakte (65e). De Eisernen bleven erin, maar misten één klokslag later opnieuw de 1:0 na een hackpoging van Jordan. Even later werd het curieus toen scheidsrechter Stavrev plotseling besloot tot een strafschop voor Union na een overtreding van Thorsby op Martin Olsson in de zestien van de tegenstander. De Noord-Macedonische nam het correct terug na het zien van de videobeelden (70.).

Daarna vervlakte het spel weer – ook omdat Malmö het spelverloop herhaaldelijk verstoorde met verzorgingspauzes en tijdspel. Maar toen de score al 0:0 leek te zijn, sloeg de thuisploeg opnieuw toe. Na een misser van Lomotey, die Behrens in de eigen zestien onderuit haalde, benutte Knoche de strafschop om de leiding te nemen (89e minuut).

Lomotey ziet rood elf minuten na zijn wissel

..

De werkdag van Lomotey, die pas in de 81e minuut was gewisseld, zou nog erger worden. Hij kreeg aanvankelijk een gele kaart voor een overtreding op Becker, maar scheidsrechter Stavrev herzag zijn beslissing na het bekijken van de videobeelden en toonde de verdediger slechts de rode kaart (90.+2). In de negen minuten blessuretijd wisten de gastheren de 1:0 vast te houden en vierden zij hun eerste Europese succes in het stadion An der Alten Försterei en tegelijkertijd hun plaats in Europa voor de winter: De “degradatie” naar de Conference League is in ieder geval veiliggesteld door de derde plaats.

De overwinning brengt de Eisern op één punt van Braga, dat in Sint-Gillis genoegen moest nemen met een 3-3 gelijkspel ondanks een voorsprong van twee doelpunten. De Berlijners ontvangen op speeldag 5 (27 oktober) de runners-up van de groep uit Portugal en hebben dan de kans om een goede uitgangspositie te verwerven voor de laatste speeldag.

Union Berlin ontvangt Borussia Dortmund komende zondag vanaf 17.30 uur, terwijl Malmö FF maandagavond (19.10) te gast is bij IFK Göteborg.