maandag, mei 6, 2024
HomeLa LigaInspiratieflits van Herrera, droomdoelpunt van Nico Williams: Bilbao domineert Atletico

In de eerste helft wanhoopten de Basken aan Oblak, beide palen en hun eigen efficiëntie in hun confrontatie met Atletico. In de tweede helft zetten Guruzeta en Nico Williams Bilbao op weg naar de overwinning

Diegenen die uitkeken naar de clash tussen de derde en vijfde geplaatste ploegen in La Liga werden niet teleurgesteld, vooral niet door Athletic Bilbao in de beginfase. De Basken speelden Atletico keer op keer duizelig met tempo en humor, maar ze slaagden er niet in hun kansen om te zetten: Oblak redde van wereldklasse op Guruzeta (6e) en Inaki Williams raakte alleen het aluminium met zijn poging (13e).

De aanvallers van Atletico toonden hun eerste teken van leven pas in de 16e minuut, toen een centraal schot van Griezmann vanaf 25 meter Unai Simon meer problemen bezorgde dan nodig was.

Oblak en de paal in de weg

De noordelijke Spanjaarden bleven echter naar voren spelen. De voorzet van Lekue werd onschadelijk gemaakt door Söyüncü, terwijl Sancet (20) en Niko Williams (23) allebei hun meesters vonden in Oblak, die in de eerste helft zijn wereldklasse bewees. Na een half uur van Bilbao’s powerplay leken de Colchoneros opgelucht adem te kunnen halen, maar toen maakte Söyüncü een onhandige fout in zijn eigen strafschopgebied en trok Nico Williams van zijn voeten. De Baskische ploeg bleef echter bijna alles doen behalve hun kansen verzilveren en Sancet stuurde de strafschop de tribune in (36′).

Het was bijna absurd dat Atletico er daarna op de een of andere manier in slaagde om de score gelijk te houden. Net als zijn broer raakte Nico Williams het aluminium na een sterke individuele actie (41′) en twee minuten later krulde Sancet de bal net naast de linkerpaal. De ploegen gingen doelpuntloos de rust in, al had de thuisploeg net zo goed met 3-0 voor kunnen staan.

Herrera’s flitsende ingeving brengt ze op voorsprong

Terwijl Bilbao in de eerste helft wanhoopte tegen Madrid, duurde het niet lang voordat de thuisploeg in de tweede helft eindelijk feest kon vieren: de prachtige lob van Ander Herrera omspeelde de verdediging van Atletico en Guruzeta hoefde alleen zijn voet uit de kom te houden om ze op een verdiende voorsprong te zetten (51′). Daarna werd het spel ruwer, Atletico was steeds harder in de tackles zonder meer te bieden in termen van spel.

De gastheren controleerden en domineerden – en werden uiteindelijk beloond met de logische 2:0. Omdat Nico Williams geen goede passeermogelijkheden had aan de rechterkant van de zestien, krulde de vleugelspeler de bal eenvoudig zelf in de linkerhoek – een droomdoelpunt (64′).

Madrid ongevaarlijk

En Madrid? De ploeg onder leiding van de inmiddels ingevallen aanvalsvirtuoos Griezmann had geen ideeën in de aanvallende derde en was simpelweg niet in staat om het eigen spel op gang te brengen. De minuten tikten voorbij en de thuisploeg was veel dichter bij de 3-0 dan de Colchoneros (Inaki Williams, 68; Nico Williams, 74). Llorente kreeg in de 85e minuut de beste kans voor de bezoekers, maar ook Unai Simon moest redding brengen. De wedstrijd eindigde in 2-0 en Bilbao is twee punten uitgelopen op Atletico.