maandag, mei 20, 2024
HomeMotorsportsExtreme E Saudi-Arabië 2022: Rosberg-X-Racing wint seizoensopener

Extreme E Saudi-Arabië 2022: Rosberg-X-Racing wint seizoensopener

McLaren rollover zorgt voor onderbreking finale – Johan Kristoffersson pakt vanaf derde plaats toch nog de winst met een haremrit in de laatste ronde

Mikaela Ahlin-Kottulinsky en Johan Kristoffersson (Rosberg-X-Racing) hebben de seizoensopener van de 2022 Extreme E in Saoedi-Arabië gewonnen. De finale moest worden onderbroken nadat McLaren-coureur Tanner Foust over de kop was geslagen. Bij de herstart viel Kristoffersson aan op de derde plaats en claimde alsnog de overwinning.
Achter Kristoffersson/Ahlin-Kottulinsky eindigden Laia Sanz en Carlos Cainz (Accione) als tweede. Cristina Gutierrez en Sebastien Loeb (X44) stonden derde op het podium. De seizoensopener van de Extreme E met elektrische SUV’s zorgde voor heel wat actie tijdens de Desert-X-Prix.

Vorig jaar maakte de Extreme E al een gastoptreden in Saoedi-Arabië. Op dat moment vond de seizoensopener plaats in de regio Al-Ula. Nu werd de race gehouden in het noordwesten van het land in Neom. Het uitgezette parcours in de woestijn had een lengte van iets minder dan zeven kilometer.

Sommige ongelukken in de voorrondes

Er waren zaterdag al enkele incidenten in de kwalificatieheat. Het zwaarst getroffen was het Britse Veloce team. In de eerste kwalificatiesessie lag Christine “GZ” Giampaoli Zonca op koers voor de snelste tijd, maar toen kantelde de auto in een afdaling.

De bestuurder raakte gewond aan haar linkerenkel. Op zondag nam het Veloce-team deel met de officiële Extreme E-plaatsvervangend coureur Hedda Hosas. Zaterdag had echter meer incidenten opgeleverd.

In de kwalificatie maakte Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah (Abt Cupra XE) een fout en botste tegen de zijkant van zijn oude rivaal Sainz (Acciona). De Spanjaard moest de beschadigde auto parkeren. Al-Attiyah kreeg een tijdstraf.

De kwalificatie op zaterdag werd gewonnen door het X44 team met Gutierrez/Loeb. Zondagmorgen stonden de twee halve finalewedstrijden op het programma. In de tweede halve finale veroorzaakte Timmy Hansen een spectaculair ongeluk tijdens een inhaalpoging.

De Andretti auto werd losgemaakt en kantelde. Hansen was niet gewond. X44 won Halve Finale 1 en Ganassi Halve Finale 2, terwijl Acciona en Rosberg X de andere plaatsen in de finale bemachtigden. De laatste plaats in de finale ging naar McLaren XE, die de “Crazy Race” won.

McLaren rollover veroorzaakt onderbreking van de finale

De finale ging over twee ronden, net als de voorrondes. De startende coureurs waren Loeb (X44), Sara Price (Ganassi), Ahlin-Kottulinsky (Rosberg X), Sainz (Acciona) en Tanner Foust (McLaren XE). Het Ganassi-team won de stemming op de grid en koos voor de middelste positie.

Bij de start nam Sainz de leiding voor Loeb. Achteraan rolde de McLaren in de eerste minuut van de race zwaar over de kop in het stof. Foust botste tegen de achterkant van de Rosberg auto in het stof. De Amerikaanse Amerikaan raakte niet gewond na een aantal koprollen.

Loeb zat vooraan achter leider Sainz aan en kon hem bijhouden ondanks het slechte zicht in het stof. Het was een duel tussen Acciona en X44. Beiden lagen meer dan tien seconden voor op de andere twee wagens.

Toen de resterende vier auto’s de overgangszone bereikten, stopte de wedstrijdleiding de race. De gecrashte McLaren lag nog op de baan en moest worden weggesleept. Tijdens de onderbreking werd van bestuurder gewisseld.

Sainz gaf over aan Sanz, Loeb aan Gutierrez, Ahlin-Kottulinsky aan Kristoffersson en Price aan Kyle LeDuc. Met de tweede rijders was er een herstart in de resterende ronde. Het werd opgestart met inbegrip van de tijdgaten van voor de stopzetting.

Herstart: Kristoffersson van derde plaats naar overwinningSan begon aan de beslissende ronde met een voorsprong van drie seconden op Gutierrez. Kristoffersson vertrok met ongeveer negen seconden achterstand. Hij kwam snel dichter bij het leidende duo omdat hij de derde auto was met iets minder stof en een iets beter zicht.

Kristoffersson pakte ook de tweede plaats van Gutierrez. Sanz lag slechts twee seconden voor op dat moment. Kristoffersson nam de leiding in het laatste derde deel van de baan met een wijde bocht aan de buitenkant van de baan om de overwinning te pakken.

Aan de finish had de titelverdediger iets meer dan twee seconden op Sanz. Gutierrez eindigde op iets minder dan zes seconden als derde. “Hij is een machine, absoluut episch,” zei Ahlin-Kottulinsky over de rit van haar teamgenoot Kristoffersson.

“Het was niet makkelijk,” ademde de viervoudig Wereldkampioen Rallycross. “Het gebeurt niet vaak dat ik zo’n adrenalinestoot in de auto heb. Ik heb niet veel gezien. Ik heb alles gegeven en vond compleet nieuwe lijnen.”

“Uiteindelijk haalde ik Cristina in en daarna vond ik meer snelheid dan ik dacht in bocht 21 en haalde ik Laia aan de buitenkant in in bocht 22. Daar bleef ik vol op het gas. Dat was de sleutel tot de overwinning.”

Na de seizoensopener leidt Rosberg-X-Racing het kampioenschap met 30 punten. Acciona volgt met 18 punten en X44 met 15.

De tweede stop van het Extreme E-seizoen vindt plaats op het eiland Sardinië in de Middellandse Zee, waar op 7 en 8 mei wedstrijden worden gehouden.