zaterdag, april 27, 2024
HomeLa LigaDrie rode kaarten, geen doelpunten: Barcelona verliest in hun opener

Drie rode kaarten, geen doelpunten: Barcelona verliest in hun opener

FC Barcelona kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen een robuust FC Getafe. Raphinha en Xavi zagen rood voor de Catalanen, Mata kreeg de rode kaart voor de Azulones. Toen, diep in blessuretijd, moest de VAR ingrijpen.

De competitieopener van FC Barcelona was een uitwedstrijd tegen Getafe FC – een wedstrijd die de Catalanen in het recente verleden weinig vreugde heeft gebracht. De laatste keer dat Barça elkaar ontmoette in het Coliseum Alfonso Perez was in 2019, en sindsdien is het resultaat een 0:1 en twee nul.

De opstelling van José Bordalas maakte duidelijk dat de aanpak van de gastheren tegen de Catalanen dit seizoen opnieuw defensief zou zijn. Met Djené, Alvarez, Duarte, Mitrovic, Iglesias en Damian stonden er zes verdedigers op het veld.

Voor FC Barcelona vertrouwde Xavi op de twee nieuwkomers Gündogan en Oriol Romeu op het middenveld naast De Jong. Terwijl de laatste verdedigend speelde, stond de Duitse international op het halflinkse aanvallende middenveld naast Pedri. Lewandowski speelde op de negen, Raphinha behield de rechtervleugel. Verdedigend nam Araujo de vrijgekomen rechtsbackpositie over naast Koundé, Christensen en de aanvallende Baldé.

Barça in vroeg geluk

Gündogan kreeg al vroeg in de wedstrijd de eerste kans, maar kreeg de bal niet in het net na een voorzet van Raphinha – die ook buitenspel stond (2.). Kort daarna had Barcelona echter geluk toen Latasa loskwam van de verdediging, maar onder lichte druk van Koundé voor het doel een luchtgat sloeg in kansrijke positie (4).

Daarna concentreerden de Azulones zich op het zoveel mogelijk kapotmaken van het spel van de Catalanen. Naast een harde aanpak in de duels, waren er ook herhaaldelijke overtredingen van de bal. Aanvankelijk had dit tot gevolg dat Barça zich aanvallend nauwelijks kon ontwikkelen. Oriol Romeu kreeg de beste kans van afstand (26e). Hij was ook gevaarlijk na een schot van Raphinha, dat Soria pareerde. De bal sprong op het been van Mitrovic en vandaar op de paal (36e).

Elleboogstoot van Raphinha

Kort daarna maakte Raphinha het zijn ploeg een stuk moeilijker. De vleugelspeler liet zich zo provoceren door het ruwe optreden van de thuisploeg dat hij Alvarez een elleboogstoot gaf en met een rode kaart van het veld werd gestuurd (42e minuut).

In de tweede helft offerde Xavi middenvelder Christensen op en bracht hij vleugelspeler Abde in, die de voorkeur kreeg boven Ferran Torres en Fati. De Jong viel terug in de centrale verdediging naast Koundé. Barça bleef de controle houden over de wedstrijd, zelfs toen ze met te weinig mensen waren, hoewel de thuisploeg een meer aanvallende aanpak probeerde met een viermans in plaats van een vijfmans achterlinie. Abde kwam dichtbij op de volley (53e), maar miste.

Mata zet aan op tien tegen tien, Xavi vliegt ook

De achterstand in de tweede helft duurde echter niet lang. In de 57e minuut was Mata duidelijk te laat in een duel met de oprukkende Araujo en kreeg daardoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd – en plotseling was het tien tegen tien. Kort daarna maakte Lewandowski voor het eerst zijn opwachting, maar hij faalde met zijn kopbal tegen verdediger Alvarez (62e).

Toen trok scheidsrechter Soto Grado de derde rode kaart. Xavi riep om een vrije trap op de zijlijn, inclusief een rode kaart tegen Djené, nadat Abde neerging in een één-op-één duel met hem op weg naar het doel. De vrije trap werd niet toegekend, maar de coach werd wel naar de tribune gestuurd (71e).

Barça probeerde het in de slotfase met de zeer jonge spelers. Yamal, Gavi en Fati kwamen in de wedstrijd en begonnen tegen een diep staand Getafe. Abde slaagde er niet in de buitenkant van het net te raken (74e) en Fati schoof de bal over de lat na een voorzet van Yamal (80e), maar veel meer zat er niet in.

Laag in blessuretijd wordt het onrustig

Diep in blessuretijd kwam het echter tot een zeer dramatische climax. Eerst werd Araujo geraakt in het strafschopgebied. Het videobewijs ontdekte echter een handsbal van Gavi vooraf, waardoor er geen sprake was van een strafschop (90.+14). In de directe tegenaanval ging Getafe in de aanval: eerst blokkeerde Gavi met veel moeite een schot van Portu, daarna miste Lozano een vrije hoekschop vanaf vijf meter (90.+15). Pas toen was het over.

Dit is de vierde keer op rij dat FC Barcelona geen eigen doelpunt maakt in Getafe en ze hebben hun eerste tegenslag in de competitie geleden. De Azulones spelen aanstaande zondag (17.30) uit bij Girona. FC Barcelona ontvangt dan FC Cádiz in het Olympisch Stadion om 19.30 uur, de alternatieve locatie terwijl het Camp Nou thuis wordt verbouwd.