zondag, april 28, 2024
HomeFootballDankzij Salah: Egypte houdt moed in strafschoppen en is door naar kwartfinales...

Dankzij Salah: Egypte houdt moed in strafschoppen en is door naar kwartfinales Afrika Cup

Dankzij een nerveuze Mohamed Salah versloeg Egypte Ivoorkust in een strafschoppenserie en is door naar kwartfinales Afrika Cup. Marokko wacht daar op hen.

Bij de laatste 16 van de Afrika Cup ontmoette Ivoorkust, dat nu favoriet is voor het toernooi, Egypte, dat met Salah erbij tot nu toe niet erg overtuigend was geweest. De Franse coach van de “Olifanten”, Patrice Baumelle, stuurde dezelfde opstelling als in de 3-1 overwinning op Algerije aan het einde van de groepsfase, alleen Bailly, die onlangs een hoofdblessure had opgelopen, keerde terug in de basiself in plaats van Leverkusen’s Koussounou. De Portugese coach van Egypte, Carlos Queiroz, bracht daarentegen op twee posities wijzigingen aan na de moeizame 1-0 overwinning op Soedan: Fatouh verving Ashraf in de verdediging en Fathi startte op het middenveld voor El-Said.

Goede kansen voor beiden in de eerste helft

Bij een temperatuur van ongeveer 30 graden in Douala domineerde Ivoorkust de actie in de openingsminuten met veel balbezit, maar het waren de “Farao’s” die de eerste kansen creëerden: eerst via Marmoush van Stuttgart, die de bal van ongeveer 25 meter tegen de lat knalde (18e), slechts drie minuten later registreerde ook Salah: De Liverpool-ster ging naar het midden en slaagde er niet in om de Ivoriaanse doelman Sangaré te verslaan met een schot van buitenaf. Na 30 minuten moest Kessié eraf voor Serey Dié, de Milanese ster was al behandeld nadat hij in de onderrug was geraakt.

Egypte begon het balbezit te controleren, maar Ivoorkust vocht zich terug in de wedstrijd en creëerde twee duidelijke kansen tegen het einde van de eerste helft. Eerst lukte het Ibrahima Sangaré niet om de Egyptische doelman El-Shenawy te verschalken (37e), die ook nog redding kon brengen op Haller’s volley van grote afstand (45e+1).

Egypte aanvankelijk nalatig – Haller en Zaha registreren

In de 70e minuut van de wedstrijd maakten de West-Afrikanen een comeback in het strafschopgebied van de tegenpartij – met een kopbal van Haller, die El-Shenawy op briljante wijze redde. De volgende periode verliep zonder grote hoogtepunten, geen van beide teams kreeg een kans om te scoren. Daarna kreeg invaller Zaha echter zijn eerste goede kans, maar hij raakte El-Shenawy niet met een laag schot in de zestien (84e), die in de situatie geblesseerd raakte en vervangen moest worden door Abou Gabal (84e). Geen van beide landen deed tegen het einde van de wedstrijd een serieuze poging om zelf een doelpunt tegen te krijgen om er een te scoren en zo extra tijd af te wenden.

Vooral in de extra tijd kregen de “Farao’s” enkele behoorlijke kansen – maar nog steeds zonder overtuigend en volledig vastberaden op te treden. Beide teams konden de bijna 30 graden luchttemperatuur voelen. In de laatste minuut creëerde Egypte een kans, maar Trezeguet kon niet genoeg druk op de bal zetten na een pass van Salah.

Bailly mist als enige, Salah converteert beslissend

De wedstrijd ging dus naar de extra tijd, maar noch Ivoorkust noch Egypte slaagden erin een doelpunt te maken in de 30 extra minuten. Dus moest de beslissing vallen in een strafschoppenserie na 120 minuten.

De “olifanten” begonnen de wedstrijd vanaf elf meter. Pépé en Ibrahima Sangaré scoorden eerst, evenals Zizo en Al-Sulaya voor Egypte. Bailly’s ongedwongen strafschop zonder aanloop (en nu zonder hoofdbescherming) werd door de Egyptische doelman Abou Gabal op de lat afgeketst. De volgende twee schutters scoorden elk opnieuw: Cornet voor de West-Afrikanen en Abdelmonem voor de Noord-Afrikanen. Daarom stond de laatste Ivoriaanse schutter, Zaha, al onder druk om te scoren – en deed dat ook. Het was dus aan Salah – en de Egyptische nationale held bewees opnieuw zijn lef door de “Farao’s” naar de kwartfinales te sturen.

Ivoorkust, de volgende gastheer van de Afrika Cup in de zomer van 2023, ligt dus uit het huidige toernooi – een nieuwe teleurstelling na hun uitschakeling in de kwalificaties voor de Wereldbeker. Egypte staat komende zondag om 17.00 uur tegenover Marokko in de kwartfinales