vrijdag, mei 10, 2024
HomeFootballBelgië's bliksemstart is genoeg - Openda wanhoopt Raikovic vier keer

België’s bliksemstart is genoeg – Openda wanhoopt Raikovic vier keer

België won zijn vriendschappelijke wedstrijd tegen Servië met 1-0 om de laatste interlandfase van het jaar af te trappen. RB-doelpuntenmaker Openda haalde geen enkel punt voor bondscoach Domenico Tedesco

België, dat zich al heeft gekwalificeerd voor het EK van komende zomer in Duitsland, moest het woensdagavond stellen zonder een feestje met de eigen fans. De controlewedstrijd tegen Servië werd op korte termijn verplaatst van Brussel naar Leuven omdat er na hevige regenval niet op het veld gespeeld kon worden. Fans mochten er om organisatorische en veiligheidsredenen niet bij zijn.

Openda van Leipzig, die in de basiself van België stond, zal daar waarschijnlijk niet echt ongelukkig mee zijn als hij terug is. De doelpuntenmaker is er niet in geslaagd om zijn sterke vorm in de Bundesliga over te brengen naar de nationale ploeg.

Al na een paar seconden stond de snelle aanvaller voor de voeten van de Servische doelman Rajkovic, die de bal maar met één hand kon wegwerken – recht voor de voeten van Carrasco, die nog geen 120 seconden later het doelpunt van de avond maakte (2). Een minuut later slaagde Openda er niet in Raikovic te verslaan vanuit een scherpe hoek (3), en hetzelfde patroon ontstond met grote kansen in de 26e en 33e minuut. Kort voor rust was Openda voor de laatste keer wanhopig met zijn schot in de korte hoek (43).

Djuricic raakt de lat – en vreemd genoeg ook de lat

Servië, dat het grootste deel van de eerste helft te passief was, werd slechts twee keer gevaarlijk: eerst was het voormalig Hertha-speler Samardzic die een waarschuwingsschot loste en daarna miste voormalig Mainz-speler Djuricic de gelijkmaker toen hij uit een corner de lat raakte (24′, 31′).

Na de pauze namen de vele personeelswisselingen aan beide kanten het spelverloop weg. Openda werd na 67 minuten “afgelost” door Tedesco. Een minuut eerder kreeg debutant Deman, die zeker indruk maakte als linksback, de beste kans van de tweede helft tot nu toe, maar ook de Werderspecialist kwam Rajkovic niet te boven (66′).

Servië werkte in de laatste 20 minuten harder aan de gelijkmaker. Nadat Radonic met zijn linkervoet over de lat schoot en Mitrovic een goede kopkans miste, kwam de gelijkmaker van Servië op een presenteerblaadje: voormalig Frankfurt-speler Kostic zette Djuricic perfect op, maar die raakte vanaf nog geen vijf meter de lat (89′).

Dat leverde een marginale maar niet onverdiende 1-0 zege op voor de Belgen van Tedesco, die zondag hun EK-kwalificatiecampagne afsluiten tegen Azerbeidzjan. Servië staat drie uur eerder tegenover Bulgarije.