zaterdag, mei 4, 2024
HomeFootballArsenal's bijna vergeten sleutelscène: "Dit is het moment van de wedstrijd"

Arsenal’s bijna vergeten sleutelscène: “Dit is het moment van de wedstrijd”

Arsenal-trainer Mikel Arteta moest na het 2-2 gelijkspel tegen Bayern zijn eigen fouten betreuren – en één scène in het bijzonder. Toen het echter op de strafschoppendiscussies aankwam, koos hij een exclusieve weg

De penalty die niet werd gegeven voor FC Bayern? Het duel van Bukayo Saka met Manuel Neuer in de blessuretijd? Harry Kane’s elleboogstoot tegen Gabriel? De paalgoal van Kingsley Coman? De Champions League kwartfinale tussen Arsenal en Bayern bood zoveel ‘wat als…’-momenten dat er bijna een verloren ging in de nasleep. Voor Mikel Arteta was het dinsdagavond echter de beslissende.

Vier minuten nadat Saka de Gunners op voorsprong had gezet, stond rechtsback Ben White ineens alleen voor Manuel Neuer na een mooie pass van Kai Havertz, maar zijn ongemarkeerde schot kwam niet langs de Bayern-doelman en hij miste een enorme kans om er al vroeg 2-0 van te maken (16′). Twee minuten later was het wel 1:1.

Arteta: “We moeten er 2:0 van maken”

“Dit is het moment van de wedstrijd”, zei Arteta na het laatste fluitsignaal, die bijna de enige speler was die de twee potentiële strafschoppen niet beoordeelde. “We moeten de 2-0 maken. Dan was het een heel andere wedstrijd geweest.” In plaats daarvan nodigde zijn verdediging, die al weken zo stabiel was, Leroy Sané & Co. plotseling uit om te scoren met misverstanden en fouten. “Dat is heel atypisch voor ons,” zei Arteta. “We haalden vandaag op veel gebieden niet ons gebruikelijke niveau en gaven hen de ruimte.” Maar zo gaat dat in de Champions League, waar “elke fout wordt afgestraft”. Voor de coach van Arsenal was dat “de belangrijkste les” van de avond

Zijn team, dat op dit niveau veel minder ervaren is dan Bayern, hield de moed erin na het 2-1 gelijkspel en heeft nog steeds alle kans om door te gaan in de tweede ronde volgende week woensdag in München. Deze “kalmte” maakte ook indruk op Arteta: “Je kunt alles overboord gooien en alles weggooien en de kwartfinale verliezen in 20 minuten. Dat hebben we niet gedaan.”

Arteta prijst zijn Jokers – inclusief Thomas’ korte optreden

En dat was ook te danken aan de wisselspelers. “De wisselspelers hadden een grote invloed,” zei Arteta en prees hen en, tot op zekere hoogte, zichzelf. “De manier waarop ze het veld opstapten, hun houding, hun inzet – dat maakte een groot verschil.” Oleksandr Zinchenko was al in de rust in het veld gekomen voor linksback Jakub Kiwior, die meerdere keren was overlopen, en later zorgden Leandro Trossard, die het doelpunt maakte 2:2, en Gabriel Jesus, die de assist gaf, voor een nieuwe impuls in de koude aanval. En zesman Thomas, die in de 85e minuut inviel voor Havertz en meteen een gele kaart kreeg, hielp volgens Arteta “toen het een beetje chaotisch werd en er een groot risico was om te verliezen”.

Dat dit niet gebeurde, was ook te danken aan de man die de 2-0 had weggegeven: White was succesvol teruggesprint toen Sané in de 36e minuut was doorgebroken met de stand op 2-1 en leek alleen doelman David Raya voor zich te hebben. Het was weer een “wat als…” moment in de Emirates