maandag, april 29, 2024
HomeBasketballZonder Doncic, maar met Kleber: Mavs komen op achterstand - dierenrechtenactiviste ketent...

Zonder Doncic, maar met Kleber: Mavs komen op achterstand – dierenrechtenactiviste ketent zich aan basket

Zonder hun geblesseerde ster Luka Doncic hebben de Dallas Mavericks de eerste play-offwedstrijd van het NBA-seizoen tegen de Utah Jazz verloren. De Memphis Grizzlies leden later op de avond ook een nederlaag.

Het team rond Maxi Kleber uit Würzburg kreeg zaterdag voor eigen publiek een 93:99 tegen. In de best-of-seven-serie staan de Texanen al onder druk voor de volgende thuiswedstrijd op maandag, maar dan kunnen ze eventueel weer met Doncic aan de slag. De Sloveen heeft een kuitblessure.

Aan de andere kant zou

Kleber terug kunnen zijn voor de start van de play-offseries van de Western Conference na een lange onderbreking wegens enkelproblemen. De speler van Würzburg had goede defensieve scènes, maar zoals alle Mavericks had hij moeilijkheden aan de offensieve kant. Met belangrijke vrije worpen en een driepunter in het laatste kwart hield de 30-jarige zijn ploeg in de wedstrijd, maar zonder Doncic ontbrak het de Texanen in veel situaties aan ideeën. De beste scorer van de wedstrijd was Jazz-prof Donovan Mitchell met 32 punten, Kleber had uiteindelijk tien punten en vier rebounds.

De Mavericks gingen de pauze in met een kleine achterstand en kwamen in het derde kwart nog verder achter. In het laatste kwart miste na goede fases een aantal keren een succesvol schot om de leiding te nemen, maar Utah verdedigde de nipte voorsprong steeds en tot het einde. Sinds het eerste en enige kampioenschap met Dirk Nowitzki in 2011 zijn de Mavericks niet verder gekomen dan de eerste ronde van de play-offs.

36 punten door Edwards

Dierenrechtenactiviste ketent zichzelf aan mand

Een dierenrechtenactivist veroorzaakte een spelonderbreking in Memphis met een protest. De 19-jarige vrouw ketende zichzelf vast aan een van de basketinstallaties – het spel moest daarom in het tweede kwart tijdelijk worden gestaakt. Veiligheidstroepen verwijderden eerst de ketting die om haar nek was gewikkeld en leidden de vrouw uit de hal.

De vrouw werd gearresteerd en beschuldigd van wanordelijk gedrag en huisvredebreuk. Zij maakt deel uit van een groep dierenrechtenactivisten die protesteren tegen de omstandigheden op de productielocaties. Timberwolves mede-eigenaar Glen Taylor bezit ook dieren boerderijen. Met haar T-shirt opschrift, bekritiseerde de vrouw Taylor. In de Bundesliga werd een week geleden de wedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en SC Freiburg onderbroken omdat twee mannen zich in een protestactie aan beide palen van een doel hadden vastgemaakt. De mannen droegen T-shirts met het opschrift: “Last Generation – Stop the Fossil Madness”.

Poole schittert in Warriors zege

Winnen van de opener en een comeback zonder veel druk voor Steph Curry: Voor de Golden State Warriors verliep de start van de serie tegen de Denver Nuggets bijna perfect. De superster maakte zijn eerste optreden sinds 16 maart in de 123-107 overwinning na een voetblessure te hebben overwonnen. Hij speelde vanaf de bank en noteerde 16 punten, drie rebounds en vier assists in iets meer dan 21 minuten op het veld. De Warriors hadden de wedstrijd in de tweede helft volledig onder controle en profiteerden vooral van het sterke optreden van Jordan Poole, die 30 punten scoorde. De Nuggets rond Nikola Jokic hadden geen antwoord op de vele offensieve mogelijkheden van de gastheren.

Raptors leiden maar kort

0:4, 4:5 – dat waren de enige twee scores waarin de 76ers achter stonden om de serie tegen de Toronto Raptors te beginnen. Daarna nam het team rond de twee sterren Joel Embiid en Kyrie Irving het heft in handen. Embiid had een goede 19 punten en 15 rebounds als centrum, maar man van de wedstrijd was Tyrese Maxey met 38 punten voor de 76ers. Harden had 22 punten en Tobias Harris 26. De Raptors kregen niet de vele aanvallende opties verdedigd. Isaac Bonga keerde ook voor het eerst in meer dan twee maanden terug in actie voor Toronto, maar kon weinig uitrichten in zijn minder dan drie minuten, met slechts twee vrije worpen.