woensdag, mei 1, 2024
HomeFootballUit voor de titelverdedigers: Algerije verliest ook van Ivoorkust

Uit voor de titelverdedigers: Algerije verliest ook van Ivoorkust

De titelverdedigers hebben al gefaald in de groepsfase van de Afrika Cup 2022: Algerije verloor hun laatste groepswedstrijd tegen Ivoorkust en moet zonder zege naar huis reizen.
De situatie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Algerije was duidelijk: alleen een overwinning zou Algerije naar de knock-outfase leiden, terwijl een nederlaag en een gelijkspel de Afrikaanse kampioenen van 2019 de tas zouden doen pakken. Voor de Ivorianen, die voor de wedstrijd al vier punten hadden verzameld, zou een gelijkspel zeker voldoende zijn.

Beide coaches brachten twee wijzigingen aan in de tweede wedstrijddag: Bij de Ivorianen startten Leverkusen’s Kossounou en Gradel voor Bailly en Zaha. Voor Algerije wisselden Zerrouki en Benrahma in de basiself voor Bendebka en Feghouli. De enige noemenswaardige kans voor Algerije kwam van een vrije trap in de Ivoriaanse muur door aanvoerder Mahrez in de 3e minuut.

Algerije slaagt er niet in het aluminium te raken – Ivoorkust slaat tweemaal toe

Maar toen kwam het spel in een stroomversnelling. Eerst verzuimde Bennacer de linkerpaal te raken na een snel genomen corner (22e). Bijna in directe tegenstelling nam Ivoorkust de leiding: Pepé en Kessie speelden een dubbele dubbele pass door de Algerijnse verdediging en Kessie rondde de prachtige combinatie af (22e). Alsof dat nog niet genoeg was, voegden de Ivorianen nog voor de pauze aan hun score toe: Na een vrije trap van aanvoerder Aurier vanaf de rechterflank, kon Ibrahim Sangaré bij de tweede paal van dichtbij binnenkoppen (39). De 2-0 voorsprong voor Ivoorkust betekende ook het einde van de wedstrijd.

De Algerijnen kwamen uit de kleedkamer met veteraan Slimani voor Benrahma. Maar het spel van de titelverdediger werd er niet beter op. De aanvallen waren te moeizaam, de “woestijnvossen” toonden te weinig dynamiek en consistentie in de duels. De 54e minuut was hiervoor typerend: Op het middenveld lieten de Algerijnen zich de bal ontfutselen door de meer geconcentreerde en agressieve Ivorianen. De ex-Frankfurt speler Haller stuurde Pepé op weg. De Arsenal-prof mocht zonder veel contact met zijn tegenstander naar de rand van het strafschopgebied oprukken, waar hij met een body-flick ruimte voor zichzelf creëerde en droog scoorde.

Mahrez raakt de paal, Bendebka maakt korte metten – Haller goal telt niet

Dit betekende dat de voorlopige beslissing was genomen. De Algerijnen hadden al vier minuten later voor wat spanning kunnen zorgen toen ze een geflatteerde penalty kregen. Deli zou een overtreding hebben begaan op Belaili. Aanvoerder Mahrez nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde ook de Ivoriaanse doelman Badra Ali Sangaré de verkeerde hoek in, maar raakte de rechterpaal niet (61e).