vrijdag, mei 17, 2024
HomeFootballToen Bayern wereldkampioen werd onder Guardiola

Toen Bayern wereldkampioen werd onder Guardiola

Tien jaar geleden won FC Bayern de FIFA Club World Cup in Marokko. Gezien de tegenstanders destijds is het niet oneerbiedig om te spreken van een verplichte opgave. Voor coach Pep Guardiola was het de tweede en laatste internationale titel met de club uit München

Als regerend Champions League-winnaar – het team uit München had onder Jupp Heynckes de finale met 2:1 gewonnen van Borussia Dortmund – reisde FC Bayern naar de Wereldbeker voor clubs in Marokko, waar ze als Europese deelnemers alleen in de halve finales hoefden te spelen.

Hun tegenstanders in Agadir waren de Aziatische kampioenen Guangzhou Evergrande. De meest prominente figuur van het Chinese team zat op de bank: Marcello Lippi, de Italiaanse WK-winnaar van 2006, maar zelfs hij kon niet voorkomen dat Bayern met 3-0 won.

Kort voor rust beslisten Franck Ribery, destijds regerend Europees Voetballer van het Jaar, en Mario Mandzukic de halve finale voortijdig met hun doelpunten (40e/44e). Mario Götze voegde daar twee minuten na rust nog een schepje bovenop, maar in plaats van een klinkende overwinning nam Bayern genoegen met de finale

In de finale wachtte het verrassingsteam van Raja Casblanca uit het gastland. De Marokkanen hadden zich voor de finale geplaatst met drie overwinningen, waaronder een 2:1 overwinning in de halve finale tegen de favoriete Zuid-Amerikaanse kampioenen Atletico Mineiro.

In Marrakesh kwam er echter een einde aan de wonderbaarlijke reis van de underdog. Guardiola verdeelde de last in de twee wedstrijden vlak voor Kerstmis. Centre-back Dante, een van de spelers die rust kreeg voor de halve finale, scoorde met zijn hoofd voor een vroege voorsprong (7e). 15 minuten later maakte Thiago er 2-0 van, maar meer zou er niet gebeuren in de onspectaculaire wedstrijd.

De derde treffer van Bayern

Zevenendertig jaar na de eerste wereldbekerwinst pakte München voor de derde keer na 1976 en 2001 weer de titel, en dat betekende de vijfde titel in dit fantastische 2013 na het kampioenschap, de DFB Cup, de Champions League en het voor het eerst winnen van de UEFA Super Cup.

Ik zou zeggen: beter dan dit wordt het niet! Een betere titel kun je niet vinden”, zei de toenmalige CEO Karl-Heinz Rummenigge over een “jaar van superlatieven”. Aanvoerder Philipp Lahm voegde eraan toe: “Om nog een titel te winnen aan het einde van zo’n briljant jaar en deze ook – ongelooflijk.” Lahm ontving de Zilveren Bal voor de op één na beste speler van het toernooi op het WK voor clubs, terwijl Franck Ribery goud won.

Wat niemand had kunnen weten: Na de UEFA Super Cup zou het Guardiola’s tweede en laatste internationale titel met FC Bayern worden – er volgde niets meer tot zijn vertrek in de zomer van 2016. Ondanks het indrukwekkende, dominante en fantastische voetbal dat hij speelde, werden hij en zijn team drie keer uitgeschakeld in de halve finales van de eredivisie. Bayern won de trofee pas weer in 2020 onder Hansi Flick – en de Wereldbeker voor clubs een paar maanden later.