woensdag, mei 8, 2024
HomePremier LeagueNegen: Spurs verliezen toppositie na dramatische 4-1 nederlaag tegen Chelsea

Negen: Spurs verliezen toppositie na dramatische 4-1 nederlaag tegen Chelsea

Tottenham Hotspur heeft hun eerste nederlaag van het seizoen geleden en de bovenste plaats in het klassement afgestaan aan kampioen en drievoudig winnaar Manchester City. In de wedstrijd in de Londense City tegen Chelsea FC moesten de Spurs bijna de hele tweede helft met een dubbele achterstand spelen, maar toch zorgden ze in lange periodes voor problemen bij de Blues

Voor Chelsea-coach Mauricio Pochettino was de wedstrijd van Spurs op de 11e speciaal, want het was het eerste bezoek van de Argentijn aan zijn oude stek sinds hij in 2019 werd ontslagen. In zijn vijf jaar als coach van Tottenham bereikte hij onder meer de Champions League-finale.

Sportief gezien: hij bracht drie wijzigingen aan in zijn basiself na de recente 2-1 overwinning tegen Blackburn Rovers in de League Cup. Aanvankelijk zaten Badiachile, Kukurela en Ugochukwu op de bank, terwijl Tiago Silva, Colville en Caicedo op hun plaats begonnen. Anze Postecoglou stelde hetzelfde elftal op als na de 2-1 zege op Crystal Palace, op twee wijzigingen na. Alleen Udoji en Johnson begonnen in plaats van Davies en Richarlison.

Kuluszewski met de voorsprong

De thuisploeg begon fel en maakte de betere start van de wedstrijd. Chelsea had in het begin moeite met de snelle passing van Spurs. De ploeg van Anze Postecoglou kwam al na zes minuten op voorsprong: Kuluszewski had geluk dat Colville zijn backhandschot onhoudbaar afketste (6′). Tottenham bleef het gaspedaal intrappen en kreeg het volgende doelpunt via Pedro Poro (7′). Een paar minuten later was het echter Porro die op het nippertje op gelijke hoogte kwam voor de bezoekers. Zijn fout bleef echter onbestraft, want Vicario redde schitterend op het doel van Jackson (11). In de 13e minuut scoorden Spurs voor de tweede keer, maar het doelpunt van Son werd afgekeurd wegens buitenspel (13′).

Die overtreding was niet de enige VAR-herziening hier, want Romero had Enzo Fernandez met volle kracht bij zijn enkel gepakt toen hij de bal probeerde weg te werken. Het resultaat: rood voor de Argentijn en een penalty voor de Blues, die Palmer omzette in de gelijkmaker (35′). Wie dacht dat het spel daarna minder gewelddadig zou worden, had het goed mis. Kort daarna scoorde Chelsea het volgende doelpunt, maar Stirling werd opnieuw uit het veld gestuurd (38′). Afgezien van de rode kaart kreeg Spurs voor rust te maken met personele tegenslag. Maddison en van den Ven liepen blessures op en moesten vertrekken.

Alleen al in de eerste helft waren er twaalf (!) minuten rust, waarin Chelsea aandrong om de leiding te nemen, maar daar niet in slaagde. Bijna in de laatste scène werd VAR te hulp geroepen voor nog een mogelijke rode kaart, maar James’ elleboogstoot bleef onbestraft.

Udogie ook uit het veld gestuurd

Na rust had Chelsea nog steeds de controle en kreeg het kansen op een tweede doelpunt via Palmer (47) en Stirling (51, 53). Kort daarna bleek een aanval van de thuisploeg desastreus voor hen, want een tegenaanval van Chelsea leidde tot een overtreding op Udohji (55). Hij was al gewaarschuwd met een gele kaart en dat was het voor hem, waardoor Spurs met slechts negen man kwam te staan. Hoeberg redde de daaropvolgende vrije trap op de lijn tegen Jackson. Ondanks dat ze twee keer werden teruggedrongen, hadden de Spurs een opmerkelijke aanpak. Ze wachtten met hun laatste linie op het middenveld op bijna elk balbezit en namen buitengewone risico’s door op de aanval te spelen.

Jackson vergoelijkte het verlies van de Blues.

Chelsea had aanvankelijk moeite om te profiteren van hun dubbele overwicht en had moeite om aanvallend te spelen op de thuisploeg. Af en toe werd er een overtreding gemaakt en Vicario onderschepte af en toe ballen ver buiten zijn eigen strafschopgebied. In de 75e minuut was het echter zover en kraakte Tottenham: Jackson hoefde de voorzet van Stirling alleen maar over de lijn te duwen.

Het einde? Geen moment! Tottenham kwam dicht bij de gelijkmaker, maar Dier stond buitenspel bij zijn directe uittrap (78′). Bentancourt (78) en Son (90+3), die Sanchez niet wist te verslaan vanaf 15 meter na een krachtige solo en een listige afwerking, hadden ook goede kansen om de stand op 2-2 te brengen. Het verhoogde risico van de thuisploeg revancheerde zich nog twee keer tegen het einde – en de wedstrijd was voorbij: Jackson scoorde op dezelfde manier als zijn vorige doelpunt voor 3-1 (90.+4). En met het laatste fluitsignaal voltooide hij zijn treble nadat hij op Vicario afstormde, hem omspeelde en in het lege net scoorde (90.+7).

Tottenham leed hun eerste nederlaag van het seizoen, ondanks een meer dan behoorlijke prestatie, en stond de eerste plaats op de ranglijst af aan Manchester City, dat hen zaterdag al had ingehaald met een 6-1 overwinning op Bournemouth. Chelsea steeg naar de 10e plaats met 15 punten, maar nog steeds ver achter hun eigen verwachtingen