dinsdag, april 16, 2024
HomeMotorsportsMotoGP-wereldtitel al verloren? Yamaha roept Valencia 2006 terug

MotoGP-wereldtitel al verloren? Yamaha roept Valencia 2006 terug

Yamaha racedirecteur Lin Jarvis waarschuwt nu al voor het opgeven van de titelverdediging en kan zich voorstellen dat er een verrassing komt in Valencia

Ducati fabrieksrijder Francesco Bagnaia’s overwinning tijdens de Grand Prix van Maleisië gaf hem een vroege voorsprong in het duel om het wereldkampioenschap met titelverdediger Fabio Quartararo (Yamaha). Voor de laatste race staat Bagnaia aan de leiding met 258 punten, Quartararo heeft 235 punten en heeft dus 23 punten achterstand. Als Quartararo wint, is een 14e plaats genoeg voor Bagnaia om de titel veilig te stellen.
De kansen van

Yamaha zijn dus uiterst gering, want alleen al een overwinning in Quartararo zou onder normale omstandigheden moeilijk moeten zijn. Vorig jaar domineerde Ducati de seizoensfinale in Valencia. Destijds won Bagnaia voor zijn merkgenoten Jorge Martin en Jack Miller.

Yamaha racedirecteur Lin Jarvis houdt vast aan een theoretische kans om de titel te verdedigen in de aanloop naar de seizoensfinale. “We zijn nog steeds in de race. Daar moeten we blij mee zijn,” zei Jarvis tegen ‘MotoGP.com’ na de races in Sepang.

Slechte herinneringen aan de 2006 MotoGP seizoensfinale

De Yamaha racedirecteur denkt in deze context terug aan de seizoensfinale 16 jaar geleden. Destijds kwam Yamaha fabrieksrijder Valentino Rossi naar Valencia, als leider in het wereldkampioenschap. WK-rivaal Nicky Hayden (Honda) had 236 punten op zijn conto voor de laatste race, terwijl Rossi naar Spanje afreisde met 244 punten en daarmee de duidelijke favoriet was.

Het wereldkampioenschap was al gevierd, maar een crash van Rossi en een derde plaats van Hayden draaide het kampioenschap om tijdens de laatste race. Hayden pakte de MotoGP titel met vijf punten voorsprong. Yamaha en Rossi waren in shock.

“Ik herinner me Valencia 2006,” merkt de Yamaha-racedirecteur op. “Het zou toen slechts een formaliteit zijn, maar tijdens de race gebeurde het ondenkbare. Valentino crashte en Nicky pakte de titel. Valencia is een zeer moeilijk circuit. Alles is mogelijk.

De vormcurve van Yamaha en Quartararo vertoont de laatste tijd tekenen van verbetering. Nadat Quartararo in Aragon, Motegi, Buriram en Phillip Island een magere acht punten had verzameld, stond de Fransman in Sepang weer op het podium.

“Hij kon zijn natuurlijke stijl weer gebruiken. Hij reed heel soepel en precies. Ik denk dat hij daardoor veel vertrouwen heeft teruggekregen,” verklaart Yamaha Race Director Lin Jarvis en voegt eraan toe: “Alles is nog mogelijk, maar we hebben wat hulp van de top nodig.”