zaterdag, mei 4, 2024
HomeMotorsportsMoto3 race Silverstone: David Alonso wint vanaf 28e startplaats

Moto3 race Silverstone: David Alonso wint vanaf 28e startplaats

David Alonso wint zijn eerste Moto3-race, en van achteraan de grid – Ayumu Sasaki en Daniel Holgado maken het podium compleet op Silverstone

Moto3 rookie David Alonso won zondag zijn eerste Grand Prix op Silverstone. De GasGas-coureur startte vanaf de 28e plaats op de grid, maar werkte zich al snel op naar de kop van het veld en passeerde uiteindelijk Ayumu Sasaki (Husqvarna) en Daniel Holgado (KTM) in een spannende strijd.

Hiermee schreef Alonso geschiedenis door de eerste Colombiaan ooit te worden die zegevierde in een WK-race. “Dit gevoel is ongelooflijk!”, zei hij na zijn eerste overwinning. “Gisteravond was ik down omdat ik zoveel had verloren en ik wist dat het moeilijk zou worden in de wedstrijd.”

“Maar vanmorgen heb ik mezelf moed gegeven. Ik concentreerde me gewoon op de race. In de laatste twee bochten wist ik dat het ging lukken. Ongelooflijk! Ik draag deze overwinning op aan mijn team, mijn familie en mijn vrienden.”

De eerste race begon in koele maar grotendeels droge omstandigheden. Er waren slechts enkele vochtige plekken op het asfalt. De race ging over 15 ronden.

Polesetter Masia crasht terwijl hij leidt

Shaume Masia (Honda), Scott Ogden (Honda) en wereldkampioenschapsleider Holgado stonden op de eerste startrij. Maar voor lokale held Ogden begon de opwarmronde al met problemen. Hij kon niet van de baan komen en moest zijn motor van de baan duwen om vervolgens vanaf de laatste startplaats het veld op te rollen.

6 augustus 2023

Masia had de beste holeshot. Maar hij werd in bocht 1 al ingehaald door Holgado. Maar hij bleef niet lang aan de leiding. Na een paar bochten schoot Deniz Öncü (KTM) naar voren. In de loop van de eerste ronde wisselde de leiding meerdere keren heen en weer tussen deze drie namen.

Sasaki en Ivan Ortola (Honda) bleven bij op de vierde en vijfde plaats. Alonso, die achteraan was gestart, had in de eerste twee ronden veel posities goedgemaakt en lag al op de zevende plaats.

De eerste crash vond plaats in de derde ronde, toen uitgerekend Masia van zijn voorwiel gleed in bocht 4 terwijl hij aan de leiding reed. Hij ging door, maar werd laatste.

De race werd gekenmerkt door constante wisselingen aan de leiding

Holgado nam de leiding. Zijn eerste achtervolger was Diogo Moreira (KTM), die zich nu ook in de strijd om de leiding bevond. Zoals altijd zat het peloton dicht bij elkaar. Het eerste grotere gat van een goede seconde ontstond pas na de 18e plaats.

Met nog tien ronden te gaan nam Alonso voor het eerst de leiding, maar ook hij kon zijn achtervolgers niet afschudden. Het bleef een typische Moto3-groepsrace met pittige duels waarin tot het einde geen duidelijke favoriet naar voren kwam. De posities veranderden bij bijna elke bocht.

Drie ronden voor het einde, na Masia, viel ook zijn Leopard teamgenoot Tatsuki Suzuki (Honda) uit in de strijd om het podium. Hij crashte en nam Matteo Bertelle (Honda) met zich mee. Holgado kreeg ondertussen een waarschuwing voor de limieten op het circuit. Hij mocht dus geen overtredingen meer maken, anders zou hij een straf moeten betalen.

Tweede snelste top 15 in Moto3-geschiedenis

In de slotfase ging het er weer hectisch aan toe. De beslissing viel in de laatste ronde. Holgado ging aan de leiding, gevolgd door Alonso en Öncü. Achter hen profiteerde Sasaki van de slipstream en schoof op van de vierde plaats naar de leiding.

W

Maar Alonso gaf niet op en passeerde opnieuw op het rechte stuk. In de laatste drie bochten liet hij zich de overwinning niet ontnemen. Sasaki moest voor de derde keer op rij genoegen nemen met de tweede plaats. Holgado bleef Ortola voor in de strijd om de laatste podiumplek.

David Munoz (KTM) maakte de top vijf compleet. David Salvador, Diogo Moreira, Antonio Jose Rueda (allen KTM), Colin Veijer (Husqvarna) en Romano Fenati (Honda) namen de overige top 10-plaatsen in beslag. Öncü viel terug naar de elfde plaats na een late fout.

Met de eerste 15 rijders binnen 1,572 seconden van elkaar gaat de Silverstone-race de Moto3-geschiedenis in als de op één na dichtstbijzijndste. Alleen in Mugello 2017 was het nog nipt. Toen zat de top 15 binnen 1,553 seconden van elkaar.

Masia kwam niet in de punten na zijn crash. De polesitter eindigde als 18e – vlak achter Ogden, die 17e werd na het probleem bij de start.

In het wereldkampioenschap verloor Masia één plaats en viel terug naar de derde plaats achter Sasaki. Holgado staat nog steeds bovenaan in het algemeen klassement met 22 punten voorsprong. Masia staat 32 punten achter. Ortola en Öncü staan vierde en vijfde. Alonso staat nu zesde na zijn overwinning.