zondag, mei 5, 2024
HomeFootballMilik scoort met eerste aanraking: Juve schokt Lazio en gaat door naar...

Milik scoort met eerste aanraking: Juve schokt Lazio en gaat door naar Coppa-finale

Roma stond op het punt om hun 2-0 nederlaag in de tweede helft van de halve finale van de Coppa tegen recordwinnaar Juventus goed te maken en zelf de finale te bereiken. Maar toen deed de coach van Turijn de perfecte wissel

De 2:0 uit de eerste leg van deze halve finale van de Coppa Italia klonk comfortabel – te comfortabel? Het was duidelijk dat de helft van de voorsprong al vroeg was verbruikt in de tweede etappe in het Olympisch Stadion van Rome, waar de finale normaal gesproken wordt gespeeld. Na een scherpe Felipe Anderson corner vanaf links kon de eigenlijk stabiele Juventus-defensie spits Castellanos niet goed genoeg afstoppen. De aanvaller, die inviel voor Immobile die met een lichte blessure op de bank zat, knikte de bal in de 12e minuut in de rechterbovenhoek. Torino-doelman Perin kon er niets aan doen.

En daarmee was er meteen spanning in de ketel – gegarneerd door de luid juichende Laziali op de tribunes, die in minuut 44 de doelpuntenkreet voor 2:0 op hun lippen hadden. Maar uitgerekend 1:0-topscorer Castellanos verloor de moed voor Perin, wiens ietwat onnauwkeurige lage schotpoging werd gepareerd door de doelman van de Oude Dame

Vlahovic mist de gelijkmaker

Al met al was de voorsprong bij de rust prima voor de Biancocelesti, die plotseling hoopten om toch nog de finale te halen, want het team, dat zich de afgelopen weken positief had ontwikkeld onder de nieuwe coach Igor Tudor (weer in de race voor een internationaal ticket in de Serie A), was een tikje actiever, zelfverzekerder en fantasierijker.

Maar er waren ook kansen voor de Juve-ploeg onder leiding van Massimiliano Allegri, waarin de twee scorers van de eerste wedstrijd, Vlahovic en Chiesa, weer samen voorin begonnen. Cambiaso zorgde eerst met een laag schot (8′) voor 1:0 voor zijn kleuren, voordat Vlahovic met een direct schot van dichtbij (23′) op Rome-doelman Mandas afging en Bremer later over kopte (32′).

Allegri en Milik hebben het juiste instinct

De algemene indruk dat de mannen uit de ‘Eeuwige Stad’ gewoon beter waren op deze bekeravond veranderde niet aan het begin van de tweede 45 minuten. Integendeel, doelpuntenmaker Castellanos maakte zijn fout kort voor rust goed door ijskoud te blijven: na een snelle opbouw via Felipe Anderson en Luis Alberto kon de invaller Immobile vrij doorlopen, versloeg hij Bremer robuust en rondde hij zelfverzekerd af aan de linkerkant om er 2:0 van te maken – en zo de stand gelijk te trekken (48′).

Vanaf dat moment herpakte de Turijnse verdediging zich echter en liet eigenlijk niets meer aan het toeval over. En omdat Vlahovic de volgende grote kansen miste om de vanuit Juve-oogpunt belangrijke aansluitingstreffer te maken (56e en 57e), ontstond de indruk dat extra tijd het logische gevolg zou zijn tussen deze twee ploegen. Vooral omdat de ploegen steeds meer op gelijke hoogte kwamen en een aantal wissels het spelverloop belemmerden

De coach van de Oude Dame, Max Allegri, had het echter bij het rechte eind met een van deze personele veranderingen – namelijk het invoegen van voormalig Bundesliga-speler Milik (Augsburg en Leverkusen). De aanvaller, die al een tijdje afwezig was met adductorklachten, kwam in de slotfase van de normale tijd in het veld (83e) en maakte kort daarna zijn eerste doelpunt voor zijn kleuren. Na een lange voorzet van de bedrijvige Kostic gaf de eveneens ingebrachte Weah een pass aan de rechterkant van het Romeinse strafschopgebied en plaatste de bal vervolgens ietwat onwillekeurig precies in het midden voor Milik, die klaarstond om te schieten en zonder een spoor van humor afrondde (84′).

Zo kregen de Biancocelesti een ijskoude douche voor hun thuispubliek, waar ze zelfs met hun joker Immobile niet van herstelden – en kon Juve een paar minuten later feestvieren over de Coppa-finale, die lange tijd in gevaar was maar uiteindelijk werd bereikt. Daarin zullen de Bianconeri het opnemen tegen ofwel de finalisten van vorig jaar AC Florence (1:2 tegen Inter) of Atalanta Bergamo. De eerste wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door Fiorentina, en de tweede halve finale vindt woensdag plaats.