vrijdag, mei 17, 2024
HomeFootballMet dank aan Toko Ekambi: Kameroen in de halve finales

Met dank aan Toko Ekambi: Kameroen in de halve finales

De eerste halve finalist van de Afrika Cup is beslist – en het is de gastheer: Kameroen won verdienstelijk met 2:0 van een zwak Gambia. Toko-Ekambi was de matchwinner.

Gaye, die speelt voor Rot-Weiß Koblenz in de Regionalliga Südwest, stond opnieuw in doel voor Gambia. Kameroen begon zonder Bayern-aanvaller Choupo-Moting, die geen beste indruk maakte in de ronde van 16 tegen Comoren en na 63 minuten werd gewisseld.

Dikke kans voor Aboubakar

De Bundesliga man zag een moeilijke start vanaf de bank. Kameroen was beter, maar in het begin ging er niet veel naar voren. Hetzelfde gold voor Gambia, dat er in de eerste 45 minuten niet in slaagde een doelpunt te maken. De gastheren werden in de loop van de eerste helft krachtiger, met Fai die de buitenkant van het net raakte (29e). Daarna was Aboubakar twee keer trefzeker: eerst knikte de aanvaller de bal op links voorlangs (31e), daarna kopte hij van enkele meters op Gaye (36e). Vooral vanaf de tweede kans die hij heeft om meer te doen. Dus gingen ze met een gelijke stand de kleedkamers in.

Toko Ekmabi scoort een brace

Na de pauze bleef Kameroen domineren – en het werd al vroeg beloond: Toko Ekambi knikte een voorzet van Fai van rechts binnen (50e). De gastheren hadden alles onder controle en Fai verhoogde bijna de voorsprong naar 2-0 (54). De thuisploeg wilde niets verloren laten gaan en speelde nog feller naar voren. Dit loonde toen, in de 57e minuut, Toko Ekambi een sterke voorzet van Hongla afmaakte en een brace scoorde (57e).Aboubakar (zes doelpunten) en Toko Ekambi (vijf) hebben nu alle elf Kameroense doelpunten in het toernooi gemaakt. Het enige duo dat meer doelpunten maakte in een Afrika Cup was Mulamba Ndaye (negen) en Mayanga Maku (drie).

Met die dubbele slag, was de weg vrij voor de favorieten. En na het gebrek aan aanvallende dreiging van Gambia, kon dit tweede doelpunt al een beslissing genoemd worden. En zo geschiedde, want de underdogs konden nog geen gevaar stichten en Kameroen, dat via Njie (87e) de 3:0 miste, plaatste zich met een 2:0 zege verdiend voor de halve finales, waar Marokko of Egypte op hen wacht.