donderdag, mei 2, 2024
HomePremier LeagueMan City glijdt verder af: Aston Villa demystificeert de winnaars van de...

Man City glijdt verder af: Aston Villa demystificeert de winnaars van de treble

Manchester City is aan het watertrappelen. In het achtervolgingsduel bij Aston Villa toonden de kampioenen net als de laatste tijd een aantal zwakke plekken, oogden ze vooral aanvallend te ongevaarlijk en moesten ze Villa na de 1-0 nederlaag zelfs voorbij laten gaan op de ranglijst. ManCity staat pas vierde

Aston Villa en Manchester City ontmoetten elkaar woensdag voor de 160e keer. Vooral voor de Sky Blues, die slechts één van hun laatste vier wedstrijden hadden gewonnen, was het achtervolgingsduel een belangrijke wedstrijd. Coach Pep Guardiola bracht twee wijzigingen aan na de emotionele achtbaanrit van het 3-3 gelijkspel tegen Tottenham Hotspur, door Stones en Lewis in te brengen voor Rodri (schorsing gele kaart) en Doku (niet bij de selectie).

De Villans hadden onlangs ook gelijkgespeeld, maar het 2-2 gelijkspel bij Bournemouth was ook hun vijfde opeenvolgende competitiewedstrijd zonder nederlaag (4-1-0). Het zal niemand verbazen dat coach Unai Emery weinig reden zag om wijzigingen door te voeren, met alleen Kamara als vervanger van Zaniolo (bank).

Emery’s plan werkt

Villa had nog maar één van de laatste twaalf competitiewedstrijden verloren, dus ze verwelkomden de kampioenen met een brede borst – en lieten al snel zien dat ze opgewassen waren tegen City. De club uit Birmingham schitterde vanaf de aftrap met een hoog tempo, een attent collectief en sterke pressing.

De ploeg van Emery kreeg herhaaldelijk de overhand op het middenveld tegen de bezoekers, die niet helemaal foutloos waren, en creëerde meer kansen ondanks dat ze een kleiner aandeel in het spel hadden: Digne (4), Bailey (6, 22), Konsa (29), Tielemans (33) en Douglas Luiz (41) misten een aantal eersteklas kansen.

En Manchester? Haaland kreeg in de 11e minuut twee megakansen binnen enkele seconden van elkaar, maar scoorde eerst niet met zijn voet en kort daarna met zijn hoofd tegen Villa-doelman Martinez, die fel reageerde. Voor de rest was er niet veel te zien van de Sky Blues in de aanval, deels omdat ze niet opgewassen waren tegen de agressieve pressing van hun tegenstanders in het centrum en daardoor niet in staat waren om het spel met hun gebruikelijke vertrouwen op te bouwen. Uiteindelijk mochten de bezoekers, die bij vlagen teleurstelden, zelfs blij zijn dat de stand 0-0 was bij rust

Intensiteit blijft, maar minder kansen

Het is geen geheim dat je het tempo dat Villa in de eerste helft liet zien niet 90 minuten lang kunt volhouden – en dat was duidelijk na de pauze. City kreeg meer grip op de wedstrijd in de tweede helft, terwijl Villa foutgevoeliger werd. Daardoor ontbrak het, ondanks de aanhoudende hoge intensiteit, aan aanvallende impulsen en dus ook aan goede afrondingen.

Dat veranderde in de 74e minuut, toen Gvardiol geen grip kreeg op de halverwege het veld stormende Bailey, die vervolgens werd afgeladen en de Jamaicaan geluk had dat Ruben Dias zijn ongevaarlijke schot van rechts in zijn eigen doel deed belanden. Het was een schok voor de Sky Blues, waarvan ze nooit meer herstelden. Villa had zelfs nog een tandje bij kunnen schakelen, maar Ederson verrichtte een sterke redding op Douglas Luiz (78′) om de wedstrijd tot het einde open te houden – maar meer ook niet.

Na tien jaar en 13 mislukte pogingen (0-2-11) boekte Aston Villa eindelijk hun eerste overwinning tegen City sinds 28 september 2013 (3-2), waardoor de ploeg van Emery de Citizens voorbij ging naar de derde plaats. De Villans kunnen daarom met veel vertrouwen beginnen aan hun volgende wedstrijd tegen Arsenal FC op Villa Park op zaterdag (18.30 uur). Man City staat de volgende dag (15.00 uur) tegenover Luton Town.