vrijdag, mei 3, 2024
HomeFootballKlopp breekt zijn belofte: "Dit is nu hun Barcelona"

Klopp breekt zijn belofte: “Dit is nu hun Barcelona”

Een must-win tegen een kelderbewoner? Voor Jürgen Klopp was de 4:1 van Liverpool tegen Luton alles behalve dat. Dat liet hij na afloop zien tijdens het vieren – en op de persconferentie, waar hij ineens een heel andere wedstrijd samenvatte

De wedstrijd was gewonnen, het veld liep langzaam weer leeg. Maar Jürgen Klopp had nog wat werk te doen. Eerst maakte hij, zoals altijd na overwinningen, zijn typische jubelgebaar naar de Kop, waarbij hij als een bokser zijn rechtervuist drie keer in de lucht stak en op zijn hart tikte. Maar toen draaide hij naar links en herhaalde het voor de Kenny Dalglish tribune, dan voor de tegenoverliggende hoofdtribune en tot slot voor het Anfield Road End.

Liverpool FC was niet alleen kampioen geworden of had de Champions League finale bereikt, ze hadden woensdagavond “alleen maar” hun voorsprong in de Premier League onderstreept met een 4-1 overwinning op de gepromoveerde kelderploeg Luton Town in de generale repetitie voor de League Cup finale tegen Chelsea op zondag op Wembley. Deze avond had echter niets te maken met “gewoon”, niet voor Klopp.

Voor de pauze richtte Klopp zich boos tot de Liverpool-fans.

“Vanavond is zo’n avond waarop het moeilijk is om erover te stoppen. Het wil gewoon uit me komen,” zei de coach na afloop op de persconferentie. En dus kwam het uit hem. Na een eerste helft waarin de door blessures geplaagde Reds al vroeg op achterstand kwamen en aanvallend ongelukkig waren, waarin de fans van de bezoekers de spot dreven met de ‘bibliotheek’ op Anfield en de fans van de gastheren soms zo mopperden dat Klopp boos om matiging vroeg – na dat alles gebeurde er iets wat Klopp een ‘onweersbui’ noemde: “Wow. Wow.”

Zijn startende XI, met 25 jaar en 68 dagen de jongste sinds zes jaar, kwam furieus terug, steeds meer aangespoord door het publiek, en was zonder Mo Salah en Darwin, die op korte termijn moesten worden teruggetrokken, net zo onstuitbaar als Klopp achteraf was. “We” – en daarmee bedoelde hij ook de fans – “moesten zorgen voor een frisse start. En de tweede helft … niet dat ik bewijs nodig had, maar wat deze plek samen met een stel fantastische voetballers kan is zo bijzonder. Oh mijn God.”

“Als je jezelf niet beperkt met negatieve gedachten, kun je vliegen”

Zijn team “negeerde” met succes het feit dat er zoveel belangrijke spelers ontbraken voor de wedstrijd en dat er zoveel dingen niet lukten in de eerste helft. “Als je jezelf geen grenzen stelt met negatieve gedachten, kun je vliegen. En dat is wat de jongens vandaag deden.” Klopp had zelf duidelijk bijgedragen aan de juiste gedachten in de aanloop naar de wedstrijd.

“Een paar maanden geleden beloofde ik mijn team dat ik de wedstrijd tegen Barcelona nooit meer zou noemen of gebruiken – vandaag deed ik dat wel en brak ik mijn belofte.” De personele situatie was toen vergelijkbaar, net als het resultaat achteraf. “Dit is nu jullie Barcelona,” zei Klopp gelukzalig, nadat hij op hilarische wijze de hele wedstrijd tegen Barcelona had naverteld. “Ik zal deze wedstrijd,” dat wil zeggen een vermeende minachtende 4:1 tegen Luton, “vanaf nu heel vaak noemen.”