vrijdag, mei 17, 2024
HomeMotorsportsIndyCar Iowa Race 1: Newgarden domineert - Johnson maakt de show

IndyCar Iowa Race 1: Newgarden domineert – Johnson maakt de show

Penske-coureur Josef Newgarden pakt zijn vierde zege van het seizoen in de eerste Iowa-race van 2022 – Jimmie Johnson met herstel na spin

In de IndyCar-serie dubbelheader op de Iowa Speedway verzekerde Josef Newgarden (Penske-Chevrolet) zich van de overwinning in race 1, terwijl Jimmie Johnson (Ganassi-Honda) naar een top-10 finish reed na een vroege spin en oogverblindende passeermanoeuvres, maar uiteindelijk net die top-10 miste.

De zaterdagrace van het door Hy-Vee gesponsorde dubbelsportevenement ging over 250 ronden. Newgarden was opnieuw de dominante coureur op de korte oval. Het is al de vierde Iowa overwinning voor hem en ook de vierde overwinning van het 2022 seizoen.

In de kwalificatie was Will Power (Penske-Chevrolet) aanvankelijk de dominante coureur. Zoals in het verleden op de Iowa Speedway gebruikelijk was, telde de eerste van de twee vliegende ronden mee voor de startopstelling van race 1, en de tweede vliegende ronde voor die van race 2 (zondag).

Power was het snelst in beide kwalificatierondes. Resultaat: De 65e en de 66e pole in de IndyCar-carrière van de Australiër. Power staat nu maar één pole achter recordhouder Mario Andretti.

In de race verloor Power bij de eerste herstart de leiding aan zijn Penske-teamgenoot Josef Newgarden, die vanaf P2 was gestart. De drievoudige winnaar van Iowa domineerde grote delen van de race. Kort na de derde herstart kwam de leider in het kampioenschap, Marcus Ericsson (Ganassi-Honda), heel dicht bij hem in de buurt.

Ericsson geraakte echter niet voorbij Newgarden. Integendeel: nadat hij er bijna afvloog, verloor Ericsson een paar posities en eindigde uiteindelijk slechts als P8. Will Power nam opnieuw de rol op zich van Newgardens dichtste achtervolger. En de Australiër, die vanaf pole was gestart, werd serieus in de slotfase.

Maar Power kon ook niet voorbij Newgarden komen. Integendeel: in de laatste ronden verdrong Patricio O’Ward (McLaren-Chevrolet) hem van de tweede naar de derde positie. Dus de podiumplaatsen voor de eerste van de twee Iowa races in 2022 zijn: Josef Newgarden, Patricio O’Ward, Will Power.

Rinus VeeKay (Carpenter-Chevrolet) werd vierde. Scott Dixon (Ganassi-Honda) completeerde de top vijf. Alex Palou (Ganassi-Honda) eindigde op de zesde plaats. De titelverdediger van de IndyCar had in zijn kwalificatieronde slechts de 14e plaats behaald, maar maakte in de loop van de race acht posities goed.

Jimmie Johnson mist net top 10 na spin

Jimmie Johnson (Ganassi-Honda) eindigde zijn derde ovalrace als IndyCar-coureur op de elfde plaats. Vanaf de 15e startplaats spinde Johnson al na een paar ronden in bocht 4, maar hij kon schade aan de auto voorkomen en was al snel weer terug in de top 10.

Dankzij zijn strategie kon Johnson zelfs een paar ronden aan de leiding rijden. Tijdens zijn ongeplande vier-stop strategie, voerde hij een aantal indrukwekkende inhaalmanoeuvres uit op de buitenste baan met versere banden.

Later nam Johnson het ook op tegen tegenstanders met identieke banden aan de buitenkant. Hij viel maar net uit de top 10 in de absolute slotfase. Johnsons beste IndyCar-resultaat tot nu toe, P6, dateert van zijn oval-debuut in Fort Worth (Texas) in maart.

Ondertussen verloor de dominator van de Texas-race op dat moment – Scott McLaughlin (Penske-Chevrolet) – alle kansen op een topresultaat in de slotfase van de eerste Iowa-race. Onmiddellijk na de laatste routinestop onder geel, reed McLaughlin opnieuw naar zijn crew. De reden voor de ongeplande stop onder groen was een niet goed vastzittend rechter achterwiel. Op het einde was het slechts P22 met verschillende ronden achterstand.

Kampioenschapsleider Marcus Ericsson verliest 20 punten van zijn voorsprong

Twee van de 26 gestarte coureurs finishten helemaal niet. Felix Rosenqvist (McLaren-Chevrolet) trok zich terug na een crash in de 110e ronde. Ed Carpenter deed hetzelfde met Rosenqvist na 160 ronden. Ook de baas van Ed Carpenter Racing ging met pensioen door een crash in de derde auto van zijn team, die alleen voor de oval races was ingeschreven.

In het IndyCar-klassement van 2022 heeft Marcus Ericsson een groot deel van zijn voorsprong verloren in de aanloop naar de race van zondag. Hij eindigde zaterdag als achtste achter Romain Grosjean (Andretti-Honda; 7e). Race winnaar Josef Newgarden staat nu eerste in de achtervolging, slechts 15 punten achter. Will Power, die eerder 35 punten achter Ericsson stond, is op P3 binnen 22 punten van de Ganassi-coureur gekomen.

Race 2 van de double-header op Iowa Speedway gaat zondag om 15:30 uur plaatselijke tijd (22:30 CEST) van start en zal 300 ronden lang duren.