maandag, mei 20, 2024
HomeFootballHartveroverende finale in Zweden: Voormalig Leverkusen-speler schiet Malmo naar de titel

Een onderdeel van het kampioenschap waar de beslissingen op de laatste dag nog open zijn? Niet altijd gebruikelijk, maar zeker niet ongewoon. Op de laatste dag van de Zweedse Allsvenskan was er echter drama op zijn best – aan de boven- en onderkant van de ranglijst

Een scenario als dit had nauwelijks beter bedacht kunnen worden bij het samenstellen van het wedstrijdprogramma. IF Elfsborg Boras stond zondagmiddag in de laatste wedstrijd op de eerste plaats in de Zweedse competitie. Met 64 punten en een doelsaldo van +34 was de club uit Boras, een stad met 70.000 inwoners, dicht bij de droom om voor het eerst sinds 2012 een titel te veroveren.

Maar vlak achter hen stonden de regerende bekerwinnaars Malmö FF, die bijna altijd bovenaan hebben gestaan – en slechts drie punten achter Elfsborg stonden met een identiek doelsaldo

Titel beslist in rechtstreeks duel

En in tegenstelling tot de 34e Bundesliga-wedstrijd van vorig seizoen, toen FC Bayern München moest rekenen op een misstap van Borussia Dortmund, had recordkampioen Malmo (22 titels) in deze laatste wedstrijd alles in eigen hand. Thuis in het Eleda Stadion ontvingen de Zuid-Zweden hun rivalen voor een rechtstreeks duel.

Malmö domineerde de tegenstander vanaf het begin, maar had eerst een strafschop nodig om de leiding te nemen. Isaac Chiesa Thelin, die het seizoen 2018/19 bij Bayer Leverkusen doorbracht maar ongelukkig was bij Versailles, stapte in de rol van eenzame overtreder en zorgde voor extase met zijn 16e doelpunt van het seizoen. Toen het laatste fluitsignaal klonk, bestormden de fans het veld en vierden hun kampioensheld

Drama in de kelder

Het bijzondere aan zondagavond: het winnen van de titel voor de favorieten, die al sinds dag 10 onafgebroken in de achtervolgingsgroep zaten, was niet eens het meest spectaculaire verhaal van de dag.

Er was ook drama aan de onderkant van de ranglijst. Varbergs BoIS en Degerfors IF waren al gedegradeerd, maar de eerste speelde geen kleine rol. Het team dat uit de onderste regionen degradeerde verwelkomde IFK Göteborg, dat maar één punt boven de onderste regionen stond en zich geen misstap kon veroorloven. Uiteindelijk kon het gepromoveerde IF Brommapojkarna Göteborg nog verdringen door te winnen van regerend kampioen Häcken en de tweevoudig UEFA Cup-winnaars naar de 14e degradatieplaats te verdringen.

De nederlaag van Häcken duwt stadsrivalen naar de afgrond

Brommapojkarna had niets te verliezen terwijl de derde plaats voor Heken al een uitgemaakte zaak was. De bezoekers verspeelden hun voorsprong en verloren met 2-1, waardoor Häcka’s stadsrivalen IFK, die na 64 minuten ook op achterstand stonden, plotseling werden ingehaald door Brommapojkarna.

Hoewel de ploeg onder leiding van voormalig Mönchengladbach-speler Oskar Wendt erin slaagde om snel terug te slaan, knarsten ze daarna met knarsende tanden tegen de ploeg uit de onderste regionen die met een behoorlijke overwinning afscheid wilde nemen van de competitie.

Karlen heeft Göteborg verlost

Zelfs een penalty kort voor het einde bracht geen verlossing voor Göteborg, want Arbnor Mucoli scoorde in de 89e minuut en stuurde de strafschop de avondlucht in.

De bezoekers keken al vooruit naar de extra ronde van de knock-outfases, terwijl in Bromma een droom die onmogelijk leek werkelijkheid leek te worden. Maar Göteborg kreeg negen minuten extra tijd. En zo kwam het eigenlijk neer op een hartverscheurend einde onderaan de ranglijst – met een beter einde voor IFK.

In het bijzijn van meegereisde fans begonnen de bezoekers aan een meedogenloze reeks. Het was al in de vijfde minuut van de rust toen Adam Karlen, die net als invaller was gekomen, een scherp schot van rechts in de draai in het net volleyde. De fans van IFC Göteborg juichten – en Bromma had nog steeds de onbeminde reis naar de degradatiezone