zaterdag, mei 11, 2024
HomeChampions LeagueGuardiola's gouden greep bezorgt City zege in Leipzig

Guardiola’s gouden greep bezorgt City zege in Leipzig

Na een matige eerste helft tegen Manchester City kwam RB Leipzig na de hervatting snel terug en hield het de wedstrijd lang open. Er waren twee jokers van de titelverdediger nodig om de Skyblues een late overwinning te bezorgen

RB-trainer Marco Rose voerde twee wijzigingen door na het 2-2 gelijkspel in de topper tegen Bayern München: Klostermann startte voor de geblesseerde Henrichs (spierblessure), Kampl volstond niet voor de basiself na heupproblemen, Seiwald kreeg het vertrouwen op het verdedigende middenveld.

Pep Guardiola Manchester City leed zijn eerste nederlaag in de Premier League naast de nederlaag in de League Cup tegen Newcastle met een 2-1 nederlaag bij Wolverhampton Wanderers. De Catalaan bracht vijf nieuwkomers in, waaronder ex-Leipzig Gvardiol, de achttienjarige Lewis op het middenveld en Bernardo Silva, die terugkeerde na iets meer dan twee weken blessureleed.

City vanaf het begin dominant

Dit consequente verdedigen ging ten koste van hun eigen aanvallende acties en als de Duitse bekerwinnaar een uitbraak had, handelden ze meestal te gehaast en gaven ze de bal snel terug aan de elf van Guardiola. Het duurde echter tot minuut 14 voordat de bezoekers voor het eerst gevaarlijk werden in het strafschopgebied van Leipzig. De behendige Lewis liet verschillende tegenstanders in zijn kielzog achter, maar werd vervolgens opgevangen en Bernardo Silva kon de daaropvolgende touchdown van Foden niet verwerken – maar de aanval bleek de vonk te zijn.

Het eerste schot op doel is raak

Bijna elke minuut kwamen de bezoekers – vooral via de rechterkant van Lewis en Bernardo Silva – voor het doel, maar kregen de bal niet op doel in de dichte scrum. Het duurde tot de 25e minuut voordat het eerste schot de lat van Leipzig-doelman Blaswich raakte – en het was precies op doel. Na een mooie combinatie tussen Lewis en Bernardo Silva raakte Foden de bal perfect van dichtbij en mocht hij omdraaien en de verdiende voorsprong vieren.

Het spel veranderde daarna niet: City bleef het spel domineren, Leipzig was overdonderd met de opbouw na balwinst. Terwijl Foden de hoekschop miste (27e) en zijn teamgenoten schoten op doel misten, profiteerden Xavi (30e), Openda (40e, 44e) en co. niet van de weinige ruimtes die Leipzig had – daarom bleef de stand bij de rust op een verdiende 1:0 staan.

Leipzig profiteert met ijskoude precisie van gebrek aan zekerheid bij City

Guardiola’s grappenmakers steken

Het beslissende doelpunt viel echter in het voordeel van de bezoekers uit en was ook te danken aan Guardiola’s jokers. Doku nam Alvarez mee vanaf de linkerkant, die de bal vanuit staande positie in de rechterhoek van het doel plaatste (84.). De Argentijn, die al twee keer had gescoord in de 3-1 overwinning op Belgrado, was pas vijf minuten eerder gewisseld en bewees zijn scorend vermogen, terwijl Haaland grotendeels ongemarkeerd stond.

Baumgartner had het antwoord in zijn voeten, maar zijn lage schot miste net het doel (87e). Leipzig gooide in vier minuten blessuretijd alles weer naar voren en kwam in de tegenaanval na een misplaatste voorzet. Dit keer bediende Alvarez Doku, die de bal langs Blaswich schoof voor de winnende (90.+2).

Manchester City bleef zo ongeslagen in hun 15e Champions League-wedstrijd op rij en kon hun eerste overwinning in Leipzig vieren. Het was ook Guardiola’s 103e Champions League-zege als coach. Alleen Carlo Ancelotti van Real Madrid kan bogen op meer successen (109).

RB ontvangt zaterdag Bochum in de Bundesliga (15.30 uur), ManCity is zondag bij FC Arsenal voor de topper in de Premier League (17.30 uur). Op de 3e speeldag van de eredivisie verwacht Leipzig op 25 oktober Rode Ster Belgrado (21.00 uur), de Skyblues nemen het op hetzelfde moment op tegen Young Boys Bern.