maandag, mei 6, 2024
HomeNBACeltics ontmantelen Warriors: 82 punten bij rust - 31 Nurkic-rebounds - Brunson...

Celtics ontmantelen Warriors: 82 punten bij rust – 31 Nurkic-rebounds – Brunson geblesseerd

De Boston Celtics onderstreepten duidelijk hun ambities en scheurden de Golden State Warriors aan flarden. Bij de overwinning van de New York Knicks in Cleveland stonden aan het eind nog maar een paar spelers van de bezoekers overeind. De NBA op maandagochtend

Recordkampioenen Boston Celtics scheurden de Golden State Warriors aan flarden met een 140:88 overwinning. Na een paar goede openingsminuten kwamen de bezoekers uit Californië voor rust op achterstand en keken ze bij rust tegen een 38:82 achterstand aan. De elfde overwinning op rij van de Celtics was toen al niet meer te voorkomen, waardoor Dubs-hoofdcoach Steve Kerr zijn sterren al vroeg rust kon geven.

Perfecte verjaardag voor Tatum

Voor Boston (48-12) was het de grootste pauzevoorsprong in de geschiedenis; voor de Warriors was het de grootste achterstand. “Dat was een geweldige verjaardag”, vatte Jayson Tatum (nu 26) samen na de wedstrijd, waarin hij 27 punten scoorde. Mede-ster Jaylen Brown scoorde zelfs 25 punten na de eerste twee kwarten en eindigde met 29 punten. Het was Boston’s op twee na hoogste overwinning sinds de oprichting van de club in 1946, met als enige andere duidelijkere overwinningen 133:77 in Chicago (8 december 2018) en 128:75 tegen Sacramento op 25 januari 2022. Bovendien zijn de Celtics nu het eerste team in de geschiedenis van de competitie dat drie wedstrijden in een seizoen wint met een marge van 50 punten of meer. De Celtics hadden in november Indiana met 155-104 verslagen en onlangs Brooklyn met 136-86.

Lange gezichten voor de bezoekers (32-28). Curry miste alle negen driepuntspogingen (vier punten) en hield het na 17 minuten voor gezien. “Ze deden bij ons wat wij normaal bij onze tegenstanders doen”, zei de ontredderde superster. Geen van de vijf starters scoorde in de dubbele cijfers.

Magie op zes – Theis en de Clippers winnen verdedigend gevecht

Elders was het spannender dan in Boston. De Los Angeles Clippers onder leiding van Daniel Theis (vier punten, 13 rebounds) hielden in de topper tegen de Minnesota Timberwolves stand in een flinterdunne 89:88 overwinning. Kawhi Leonard (32) viel op in de defensieve strijd in het noorden en Los Angeles verkleinde het gat op de ranglijst naar de runners-up van de conference in het westen: The Clippers staan nu op 38-20, de T-Wolves op 42-19.

De Oklahoma City Thunder (42-18) veroverden de eerste plaats in het westen met een 118-110 zege op de Phoenix Suns (35-26). Shai Gilgeous-Alexander was opnieuw de topscorer van OKC met 35 punten, terwijl Suns-center Jusuf Nurkic 31 rebounds pakte (franchiserecord, voorheen 27), zijn beste serie in 14 jaar.

Mavs verliezen van Sixers – Banchero schittert tegen Detroit

De Dallas Mavericks en Maxi Kleber hebben opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in de strijd om rechtstreekse play-off kwalificatie. Het 116:120 (51:56) verlies tegen de Philadelphia 76ers (35-25) was de tweede nederlaag op rij voor de Texanen. Kleber scoorde twee punten. 38 punten, elf rebounds en tien assists van topster Luka Doncic waren niet genoeg. Met 34-27 staan de Texanen op de achtste plaats in het Westen.

Ondertussen mogen de Orlando Magic met wereldkampioenen Franz en Moritz Wagner nog steeds hopen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de play-offs. De ploeg uit Florida won duidelijk met 113:91 (59:50) van de kelderbewoner Detroit Pistons (9-51) en klom naar de zesde plaats in de play-offs met een 35-26 record in het oosten. Franz Wagner scoorde 13 punten, Moritz zes. All-Star Paolo Banchero (29) was de topscorer.

De New York Knicks (36-25) bezetten ook een directe play-off plek, maar hun 107-98 overwinning op de Cleveland Cavaliers (39-21) was een kostbare. Topman Jalen Brunson breidde de toch al volle blessurelijst van zijn ploeg uit met een knieblessure in de openingsminuut – de diagnose is nog niet gesteld. Isaiah Hartenstein eindigde met acht punten, zeven rebounds en acht assists. Na de afwezigheid van Brunson hadden de Knicks nog maar drie vervangers op de bank.