vrijdag, april 19, 2024
HomeFootballAls rivalen helpers worden: Boca Juniors kampioen na hartveroverende finale

Als rivalen helpers worden: Boca Juniors kampioen na hartveroverende finale

Boca Juniors zijn voor de 35e keer kampioen van Argentinië – en hadden dat te danken aan aartsrivalen River Plate in de krachtmeting op de laatste speeldag.

De constellatie was eigenlijk gek genoeg. En een voorbode van wat er zou kunnen gebeuren – en zondagavond laat (CEST) zou gebeuren in de krachtmeting om het Argentijnse kampioenschap.

Boca leidde Racing met één punt voor de laatste van 27 speeldagen in de opgeblazen competitie met 28 teams, en natuurlijk vonden de laatste wedstrijden van twee grote Argentijnse clubs tegelijkertijd plaats. En niet tegen zomaar iemand.

Terwijl Boca Racing onderdak bood aan aartsrivaal Independiente, wist Boca’s aartsrivaal River in een rechtstreeks duel Racing af te stoppen. De respectieve gasten werden voor de keuze gesteld: of op een verdacht zwakke manier toegeven aan de aanstaande kampioenen – of er mogelijk voor zorgen dat uitgerekend hun liefste vijand feest mag vieren.
Lof voor Independiente en River.

De dag na de krachtmeting, die werkelijk geen spektakel tegoed had, krijgen de hoofdrolspelers van beide “bijrollen” grote bijval. Independiente en River hadden gekozen voor optie twee. En in de kampioenschapsrace zorgden ze voor een slotact waar in Argentinië nog lang over gesproken zal worden.
Eerst gebeurde er weinig. Een half uur was verstreken, 0-0 in beide wedstrijden. Toen leidde Independiente plotseling, maar slechts twee minuten later maakte Boca Juniors gelijk en bleef het aan de top van de ranglijst staan. Kort na de pauze namen ze zelfs de leiding via een doelpunt uit een vrije trap van Sebastian Villa, maar kort daarna nam Racing ook de leiding. Het bleef spannend.

Bijna gelijktijdig gaven de twee titelkandidaten rond de 80e minuut de gelijkmaker toe, zodat Boca op weg was hun gelijkspel als een overwinning te vieren. Want als er geen winnaar was, was de ex-club van Diego Armando Maradona of Juan Roman Riquelme kampioen. Dan een fluitje. Ze konden het ook horen in de Bombonera, aan de zijlijn en op de tribune, gekluisterd aan hun mobiele telefoons. Penalty voor Racing, in de 90e minuut.

Boca zelf kon de winnende treffer niet scoren toen River-doelman Franco Armani enkele kilometers verderop de strafschop van Jonathan Galvan redde die Racing vrijwel zeker kampioen zou hebben gemaakt. In plaats daarvan liep River door een late tegenaanval als winnaar van het veld – en opende eindelijk het grote feest van de aartsrivalen.