maandag, mei 6, 2024
HomeMotorsportsWSBK Magny-Cours: Waarom Alvaro Bautista plotseling uitviel in race één

WSBK Magny-Cours: Waarom Alvaro Bautista plotseling uitviel in race één

Ducati-coureur Alvaro Bautista verliest 19 punten aan Toprak Razgatlioglu in race één van het WSBK in Frankrijk en legt uit waarom hij plotseling uitviel

Superbike wereldkampioen Alvaro Bautista ging de eerste race van het weekend in Magny-Cours in als favoriet (zie raceverslag), maar eindigde slechts op de tiende plaats. De dag begon bijna perfect voor Bautista. In de FT3 zette de Spanjaard constant sterke tijden neer en pakte de snelste tijd. In de Superpole was alleen BMW-rijder Garrett Gerloff sneller. Maar in de race werd Bautista door een probleem naar de achterkant van het veld geduwd.

In de derde ronde van de race verliet Bautista de racelijn bij het uitkomen van bocht 5 en gaf aan dat hij een probleem had. De motor van zijn Panigale V4R hield ermee op en moest opnieuw worden gestart. Door het probleem verloor Bautista ongeveer 18 seconden. Zijn inhaalrace eindigde op de tiende plaats.

“Het was een vreemde zaterdag”, vatte de wereldkampioen samen. “Mijn gevoel in de ochtend was goed. Ik reed een goede ronde in de Superpole. De motor was fantastisch. We kozen op het laatste moment voor de zachte achterband. Ik voelde me er ’s ochtends erg comfortabel mee en dacht dat het een goede keuze voor de race zou kunnen zijn.”

Elektronica slaat op hol: geen vol vermogen na de start

“Mijn start was goed, maar ik voelde dat de motor wat problemen veroorzaakte. Het voelde alsof het vermogen te laag was. In de eerste paar ronden had ik niet de druk die ik van de motor gewend was. Toen ik in bocht 5 weer op het gas wilde gaan, viel de motor uit”, aldus de Ducati-coureur.

Bautista was geïrriteerd, maar besefte dat de race nog niet voorbij was. “Ik zag op het display dat de motor nog actief was. Alleen de motor was uitgeschakeld. Ik zag de melding dat de motor gestart kon worden”, meldde Bautista.

De motor startte weer en de motor werkte weer normaal. Ik had weer het gebruikelijke vermogen. Alles was normaal. Ik heb de race gereden en ik ben blij met mijn prestaties,” verklaarde de leider in het wereldkampioenschap, die zich van de 24e plaats naar de top 10 vocht.

Inhalen was “heel leuk” voor Alvaro Bautista

“Ik had veel plezier omdat ik de andere rijders kon inhalen. Maar het was jammer, want zonder het probleem hadden we voor de overwinning kunnen vechten. Maar er kan van alles gebeuren in de racerij”, weet de Grand Prix-coureur die al heel lang meedraait.

Bautista had na 20 ronden 13,2 seconden achterstand op winnaar Toprak Razgatlioglu. Als je de 18 seconden door het probleem in de derde ronde en de verloren tijd door de inhaalmanoeuvres daarvan aftrekt, zou Bautista waarschijnlijk zijn favorietenrol hebben waargemaakt.