vrijdag, mei 10, 2024
HomeNBASerie verscheurd: Celtics verspelen voorsprong van 22 punten in vierde kwart

Serie verscheurd: Celtics verspelen voorsprong van 22 punten in vierde kwart

Het verlengen van de indrukwekkende overwinningsreeks van de Boston Celtics leek slechts een formaliteit. Maar een voorsprong van 22 punten met nog negen minuten te gaan was niet genoeg tegen de Cleveland Cavaliers, want een man genaamd Dean Wade had er iets op tegen

Het “Rocket Mortgage FieldHouse” in Cleveland heeft lang niet zo’n wedstrijd gezien (als je het wonderschot van Max Strus tegen Dallas van een paar dagen geleden niet meetelt). Toen de laatste zoemer klonk, keken veel Cavs-fans elkaar vol ongeloof aan. Hun team had zojuist 105:104 gewonnen. Tegen niemand minder dan de superieure Boston Celtics (48-13), die naar Ohio waren afgereisd met elf overwinningen op rij – en nog steeds 93-71 voor stonden met nog negen minuten te gaan.

Wade raakt zwembad

Maar de Cavs lieten zichzelf niet in de steek, vooral één van hen niet. Voorwaartse Dean Wade stond vanaf dat moment in vuur en vlam en wist alle zeven van zijn schoten (waaronder vijf driepunters) om te zetten in een totaal van 20 punten alleen al in het vierde kwart (23 in totaal). De 27-jarige speler haalt normaal gesproken gemiddeld zo’n vijf punten per wedstrijd, maar deze keer “was de ring zo groot als een zwembad”, zei de winnaar na afloop. Uiteindelijk was de grootste comeback in de geschiedenis van Cavs in een vierde kwart perfect. En zonder All-Star Donovan Mitchell, die ontbrak vanwege kniebanden.

Boston hoopte nog op een ommekeer in de laatste aanval, maar de overtreding die in eerste instantie werd toegeschreven aan Jayson Tatum (26 punten) werd na een herziening teruggedraaid. Perfect was deze miraculeuze overwinning voor de Cavs (40-21), die op de derde plaats staan in het oosten, terwijl de Celtics nog steeds een commanderende voorsprong hebben.

Magische rui – Nets vechten terug

Verderop in de ranglijst zijn de Orlando Magic (36-26) een heel sterk team geworden. En dus kan de 101:89 zege op de Charlotte Hornets (15-47) al snel worden afgevinkt als een must-win, waaraan Paolo Banchero 20 punten bijdroeg, Moritz Wagner 11 en Franz Wagner een magere acht naar zijn maatstaven.

Na vier overwinningen op rij staan de Magic al vierde, wat de Brooklyn Nets (elfde met 25-37) maar wat graag zouden willen. De ploeg uit New York City hield in ieder geval hun kansen op de play-in wedstrijd levend met een 112-107 overwinning tegen de sterk uitgedunde Philadelphia 76ers (zonder Embiid, zonder Maxey; 35-26). Dennis Schröder speelde sterk en was een van de hoofdrolspelers met 20 punten en acht assists.

Tussen de Magic en de Nets staan de New York Knicks op de vijfde plaats, maar ze leden een 100-116 nederlaag tegen de Nets’ rivalen Atlanta Hawks (10e met 27-34). Isaiah Hartenstein begon en scoorde vijf punten en pakte zes rebounds in 20 minuten. The Knicks missen momenteel topspelers Jalen Brunson en Julius Randle door blessures.

Doncic’s volgende gala is niet genoeg

Andere blik naar het Westen: Met een puntloze Maximilian Kleber (één rebound) verloren de Dallas Mavericks (34-28) thuis met 120:137 van de Indiana Pacers (35-28). Zelfs een triple-double van Luka Doncic (39 punten, 10 rebounds, 11 assists) hielp niet – het was de vierde met meer dan 30 punten op rij. Na drie nederlagen op rij dreigen de Texanen uit de top zes te vallen.

Kampioenen Denver Nuggets (42-20) verloren voor eigen publiek met 107-117 na overtime van de Phoenix Suns (36-26), die naar de overwinning werden geleid door Kevin Durant (35 punten) met acht punten in overtime.