maandag, juni 3, 2024
HomeFootballSalzburg onttroond: Sturm voor de vierde keer kampioen!

Salzburg onttroond: Sturm voor de vierde keer kampioen!

SK Sturm Graz heeft zondag het vierde kampioenschap in de geschiedenis van de club binnengehaald. Wühtrich en Camara verlosten de Ilzer elf tegen Austria Klagenfurt in de tweede helft

Sturm Graz is in een dramatische seizoensfinale gekroond tot kampioen van de Bundesliga. In een hartveroverende finale op zondag versloegen de Stiermarken in de laatste ronde het Oostenrijkse Klagenfurt verdiend met 2:0 (0:0) om seriekampioen Salzburg van de troon te stoten na tien titels op rij. Het was de vierde competitietitel in de clubgeschiedenis voor Graz, dat voor het eerst in 25 jaar de beker won en de dubbel voor de tweede keer in totaal

In een geduldige wedstrijd vol Sturm-kansen loste middenback Wüthrich de 15.325 fans in Graz-Liebenau in de 69e minuut af met een kopbal uit een hoekschop. Kort voor het einde zorgde “Joker” Camara (90′) voor de drie punten. De succesvolle ploeg van coach Ilzer verzekerde zich van de eerste competitietitel in 13 jaar met twee punten voorsprong en een lucratieve Champions League-plaats. Zelfs een 7:1 overwinning tegen LASK was niet genoeg voor Salzburg.

Affengruber moest de spannende titelstrijd vanaf de tribune bekijken vanwege spierproblemen in zijn heupflexor, waardoor Lavale in zijn plaats in de centrale verdediging begon. Ilzer compenseerde de gele kaart-schorsing van middenvelder Kiteishvili met een volledige aanvallende opstelling, met Biereth en Jatta in een 4-1-2-1-2 systeem en Böving in het middenveld. De Sturm werden een uur voor de aftrap uitzinnig toegejuicht door de fans in de arena, die al weken uitverkocht was. “Pak de dubbel en word legendes”, eisten de supporters van de “Blackies”, die nu 15.000 clubleden tellen.

Sturm gaat sterk van start – en zakt sterk in

In de 37e minuut moest de ongelukkige Jatta het veld verlaten vanwege een blessure. Kort daarna schoot Arweiler vanuit een goede positie volley over (39′). De tweede grote kans voor Graz kwam op naam van Biereth, die na een lange inworp op artistieke wijze ruimte voor zichzelf creëerde, maar vervolgens naast schoot (42′). Precies 22 seconden na de hervatting schoot Prass vanaf de rand van het strafschopgebied net naast.

Wüthrich lost Sturm af

Met de wetenschap dat ze een doelpunt moesten maken en luid toegejuicht door de fans, drongen de gastheren aan op verlossing. Dat gebeurde bijna in de 48e minuut, maar Horvat verzuimde een pass van Stangl in het net te leggen en Böving werd een paar seconden later afgekeurd door de voet van de briljant reagerende Menzel. Een kopbal van Biereth (60′) na een corner miste het doel, net als een schot van Horvat van afstand (62′).

In minuut 69 was het stadion in extase. Wüthrich kwam hoog voor een corner van Horvat en kopte de bal binnen om Menzel op voorsprong te zetten. Het merendeel van de Sturm-fans keek staande naar de slotfase en zag hoe de ploeg van Pacult zich inspande om de gelijkmaker te scoren. En het kwam weer dichtbij nadat een kopbal van “Joker” Jaritz de lat raakte (84′) en een schot van Besuschkow het doel miste (89′). Kort daarna hield Camara het hoofd koel bij een tegenaanval om de titel te verzegelen