donderdag, maart 28, 2024
HomeLa LigaLewandowski mist debuut - maar beslist het in blessuretijd

Lewandowski mist debuut – maar beslist het in blessuretijd

FC Barcelona liet niet echt een reactie zien op hun Champions League uitschakeling – en zette toch hun winning streak in La Liga voort. De late 1-0 uitoverwinning in Valencia werd opnieuw veiliggesteld door Lewandowski.

Champions League droom? Sinds woensdag zeker niet meer! Maar de La Liga titel leeft voort – dankzij Lewandowski. Toen de Real-fans zich zaterdagavond al in de handen hadden gewreven, sloeg de Poolse doelpuntenmaker met ijskoude precisie toe in het Mestalla. In zijn 17e wedstrijd voor Barcelona maakte Lewy zijn 18e doelpunt. En de seconden direct na het laatste fluitsignaal lieten zien hoe belangrijk dat was. De professionals van Barça juichten en omhelsden elkaar – vooral Lewandowski, hun levensverzekering.

Lange tijd zag het er echter naar uit dat Barcelona opnieuw zou verliezen na twee overtuigende overwinningen in de Spaanse topsport. Niet met Lewandowski.

Maar eerst iets anders: Ansu Fati was de enige nieuwkomer in de basiself die de Blaugrana in de eerste periode enig gevaar stichtte. Maar eerst kwam de Spanjaard niet tot scoren tegen doelman Mamardashvili, daarna werd zijn vermeende openingsdoelpunt terecht afgekeurd wegens buitenspel (13e, 23e).

Lewandowski, die eerder nauwelijks zijn opwachting had gemaakt, had vervolgens enkele seconden voor de pauze een première. De voormalige Bundesliga-doelpuntenmaker zou zijn eerste La Liga-doelpunt hebben gescoord met een kopbal op slechts centimeters afstand. Maar de bal raakte de paal in minuut 44. Bij de tegenaanval kreeg Valencia-middenvelder Gabriel Paulista de eerste echte kans voor de gastheren, maar zijn kopbal vloog links langs het doel van Duitsland-international ter Stegen (45.+2).

En vijf minuten na de wissel ging het Mestalla voor het eerst los. Na een voorzet van rechts gleed de bal door naar de tweede paal waar Samuel Lino de bal over de lijn schoof. Na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt echter terecht afgekeurd omdat Marcos André de bal een fractie van een seconde eerder met zijn hand had aangeraakt.

Garcia en Koundé vervangen door blessures

In een driekoppige wissel (57e) liet FCB hoofdtrainer Xavi zijn ongenoegen blijken. Maar het spel van de Catalanen veranderde niet echt door de personele rochade. In plaats daarvan zat Xavi een kwartier voor het einde van de wedstrijd met de handen in het haar omdat Koundé, de tweede centrale verdediger van de avond, het veld geblesseerd moest verlaten. Na 42 minuten had Marcos Alonso de geblesseerde Garcia al vervangen.

Zes minuten voor het einde had de coach van Barcelona twee keer de doelpuntenkreet op zijn lippen, maar eerst zeeg Ferran Torres – net als Modeste tegen Bayern – over de bal heen, waarna Raphinha de bal fataal stal van de oprukkende Lewandowski (84e). In de 3e minuut van de blessuretijd, toen de fans van de bezoekers uit Catalonië het waarschijnlijk al hadden opgegeven, was het Lewandowski die Barça het hoofd uit de strop trok. Lewy” kopte de voorzet van Raphinha bij de tweede paal artistiek in de rechterbenedenhoek.

Wel, als Lewandowski een doelpunt zou missen… Tot de WK-pauze heeft FC Barcelona nog de betekenisloze CL-wedstrijd tegen Viktoria Pilsen op dinsdag evenals de belangrijke competitiewedstrijden tegen Almeria (H) en Osasuna (A).