dinsdag, april 30, 2024
HomeNBADoncic schrijft geschiedenis: 73 punten tegen de Hawks

Doncic schrijft geschiedenis: 73 punten tegen de Hawks

Luka Doncic leidde de Dallas Mavericks naar de overwinning tegen de Atlanta Hawks met een gala van 73 punten. Maar het was nog nipt op het einde

Franchise record, seizoensbeste, op drie na meeste punten in een wedstrijd in de geschiedenis van de NBA – Luka Doncic’s optreden tegen de Atlanta Hawks was in vele opzichten bijzonder. Alleen de eeuwige Wilt Chamberlain (100 en 78) en Kobe Bryant (81) hebben in het verleden meer punten in een wedstrijd gescoord dan de Sloveen. “Deze namen voor me zijn speciaal. Het is ongelooflijk”, zei Doncic na de wedstrijd. Doncic zette 76 procent van alle velddoelpunten om, waaronder acht van de 13 driepunters. Natuurlijk verbeterde hij ook het seizoensrecord van 70 punten dat Joel Embiid onlangs vestigde.

Doncic werd aan het einde zelfs toegejuicht door de Hawks-fans – misschien ook omdat hij een kleine geschiedenis heeft met Atlanta. De Hawks selecteerden de nu 24-jarige derde in de draft van 2019 en brachten hem direct over naar Dallas.

“Ik hoorde een paar MVP-oproepen, wat natuurlijk geweldig is,” zei Doncic met een glimlach. “Ik zat gewoon in de flow, ongeacht wat de verdediging me gaf. Ze verdubbelden me in de tweede helft, dus ik probeerde wat plays te maken.”

Ondanks de geweldige prestatie wonnen de Mavs uiteindelijk maar net van de Hawks. De voorsprong wisselde elf keer en de stand was 66:66 bij de rust. Uiteindelijk was de stand 148:143. Hoofdcoach Jason Kidd ontkende dat de individuele prestatie van Doncic ten koste ging van het team of de tactische richtlijnen: “Hij is het spelplan.”

“We worstelden een beetje aan het einde, maar wilden echt winnen”, zei Doncic. Zijn team speelde geweldig, misschien niet verdedigend, maar “we hadden een geweldige aanval” – vooral dankzij hem.