donderdag, mei 2, 2024
HomeFootballDe vrije trappen-kunstenaar is terug: CR7 slaat na 13 jaar twee keer...

De vrije trappen-kunstenaar is terug: CR7 slaat na 13 jaar twee keer toe

Christiano Ronaldo heeft in 72 uur tijd twee treffers gescoord. Nog een terugkeer naar zijn oude kracht van de Portugees zorgde voor nog meer opschudding

De succesvolle coach van Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, speelde nog steeds achter hem op het centrale middenveld toen Cristiano Ronaldo voor de laatste keer twee doelpunten uit een vrije trap in één wedstrijd maakte. Langs de zijlijn was José Mourinho opgetogen aan het einde van het eerste seizoen waarin CR7 “zijn” rugnummer mocht dragen bij Real Madrid, maar niemand kon zijn mond open doen. Twee doelpunten van de toen 26-jarige Portugees uit een vrije trap waren destijds geen sensatie.

Er is echter veel veranderd sinds de 3:1 uitoverwinning van de witten op Villarreal FC op 15 mei 2011. Cristiano Ronaldo is nu 39, Alonso is nu coach, Mourinho is niet langer de baas en niet Real Madrid, maar Al-Nassr kon iets vieren wat de voormalige vrije trappenkunstenaar al bijna 13 jaar niet meer was gelukt.

De runners-up van de Saudi Professional League hadden de afgelopen dagen genoeg om over te juichen. Zaterdagavond wonnen ze hun thuiswedstrijd tegen Al-Tai, gecoacht door voormalig Bundesliga-prof Laurentiu Reghecampf, met 5-1, toen Cristiano Ronaldo tussen de 64e en 87e minuut een loepzuivere hattrick tevoorschijn toverde.

Mané voorkomt de tweede hattrick

Op dinsdagavond, uit bij Abha Club, volgde eindelijk de hoogste overwinning in competitieverband in de clubgeschiedenis van Al-Nassr – tussen de 11e en 42e minuut stond de vijfvoudig wereldvoetballer opnieuw drie keer op het scorebord in een 8-0 overwinning. Sadio Mané, die er in de 33e minuut 3-0 van maakte, voorkwam dit keer een hattrick. Maar twee treffers van Cristiano Ronaldo in ongeveer 72 uur tijd zijn alle eer waard.

En twee vrije trappen in één wedstrijd – de eerste twee goals tegen Abha Club – na een droogte die langer duurde dan menig carrière. Eén keer onder de muur, één keer eroverheen.

Een man die meer dan 60 vrije trappen op deze manier heeft gescoord, is de kunst van het nemen van vrije trappen de laatste jaren eigenlijk vergeten. Hij scoorde tot nu toe twee vrije trappen in één wedstrijd, in 2008 tegen Stoke City (voor Manchester United), 2009 tegen FC Zürich en 2011 tegen Villarreal (beide voor Real Madrid). En daarna al heel lang niet meer. Maar dinsdagavond draaide Cristiano Ronaldo de klok weer terug